”Brazilia este în faliment. Nu pot să fac nimic”, afirmă preşedintele Jair Bolsonaro, care atribuie criza ”acestui virus alimentat de presă”, în contextul în care ajutoare care au salvat milioane de persoane de sărăcie s-au terminat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Brazilia este în faliment. Nu pot să fac nimic. Aş vrea să schimb grila de reducere a impozitelor, dar a existat acest virus alimentat de presă pe care-l avem aici, această presă dezinteresată”, i-a răspuns el unui susţinător care l-a salutat în faţa reşedinţei sale oficiale, la Brasilia.

Preşedintele brazilian de referea la o reformă privind o creştere a nivelului veniturilor scutite de impozit, o promisiune pe care liderul extremei drepte a făcut-o în campania electorală şi care a ajuns la putere cu un program economic liberal.

Jair Bolsonaro consideră că prăbuşirea economică a Braziliei are o legătură cu restricţiile preconizate de către guvernatori în lupta împotriva pandemiei covid-19, soldată cu 198.000 de morţi în această ţară.

Popularitatea lui Bolsonaro a crescut în urma acordării unui ajutor de urgenţă - pe o perioadă de nouă luni - unui număr de 68 de milioane de brazilieni, reprezentând aproape o treime din populaţia ţării.

Însă, luna aceasta aceste ajutoare au încetat, la presiunea pieţei, îngrijorată de nivelul mare al deficitului şi datoriei ţării, care ar putea să o plaseze ”la marginea unei prăpastii sociale”, avertizează Marcelo Neri, directorul Centrului de politică socială al Fundaţiei Getulio Vargas (FGV).

În paralel, numărul morţilor din cauza covid-19 continuă să crească.

Potrivit unui ultim bilanţ, gigantul sud-american a înregistrat 1.171 de morţi din cauza covid-19 şi aproape 60.000 de contaminări cu noul coronavirus, un bilanţ care ar urma să crească în săptămânile viitoare, din cauza adunărilor în masă care au avut loc de Crăciun şi Anul Nou, potrivit unor specialişti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.