Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţatcă nu se va vaccina împotriva covid-19, însă Guvernul va organiza ”imediat” distribuirea unui vaccin aprobat de către autorităţile de reglementare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă spun că nu voi lua (vaccinul)”, a anunţat el joi într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare. ”Este dreptul meu”.

Brazilia, o ţară cu 212 milioane de locuitori, este a doua cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia covid-19 - cu peste 170.000 de morţi -, după Statele Unite, potrivit Johns Hopkins University.

Preşedintele brazilian de extremă dreapta este criticat din cauza modului în care gestionează pandemia. El minimalizează gravitatea acesteia şi se opune restricţionării activităţilor economice.

Bolsonaro, în vârstă de 65 de ani, s-a îmbolnăvit de covid-19 în iulie, când a profitat de ocazie pentru a-şi exprima încrederea de nezdruncinat în hidroxiclorochină, a cărei eficienţă nu este dovedită ştiinţific în tratarea covid-19.

Peste jumătate din Guvernul Bolsonaro a fost testată pozitiv cu covid-19 în ultimele luni.

După ce autorităţile de reglementare vor aproba un vaccin, Guvernul va ”organiza imediat” achiziţionarea şi distribuirea către cei care vor s se vaccineze, anunţă el în înregistrarea video.

El se declară ”sigur” că Parlamentul nu va impune obligativitatea vaccinării.

Laboratorul american Pfizer a transmis miercuri autorităţilor sanitare braziliene rezultatul testelor vaccinului său împotriva covid-19, în vederea unei aprobări.

Însă ministerul brazilian al Sănătăţii a hotărât deja să achiziţioneze 100 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Teste clinice în faza 3 ale unui al treilea vaccin - CoronaVac, al laboratorului chinez Sinovac - au fost suspendate o scurtă perioadă de timp în Brazilia, după moartea unui voluntar, o suspendare salutată de către Bolsonaro drept o ”victorie personală”.

Aceste teste au fost reluate între timp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.