Constructorul aeronautic american Boeing, care profită de la începutul anului de pe urma reluării livrării de avioane de tip 737 MAX, a anunţat miercuri că a reveit ”pe verde” în trimestrul doi, după ce a înregistrat pierderi timp de şase trimestre la rând, un rezultat care ar urma să-i permită să desfiinţeze mai puţine posturi decât prevedea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul, care din cauza covid-19 preconiza să-şi reducă efectivul total al angajaţilor la 130.000 la sfârşitul lui 2021, de la 160.000 câţi avea la începutul lui 2020, a decis până la urmă să nu desfiinţeze toate aceste posturi.

El urmează să rămână la nivelul angajărilor actuale - de aproximativ 140.000 de oameni - , a precizat directorul general Dave Calhoun, într-un mesaj trrimis angajaţilor.

Grupul a obţinut un profit net de 587 de milioane de dolari - din aprilie în iunie -, după ce a înregistrat pierderi de 2,4 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă cu un an mai înainte, marcată de prăbuşirea traficului aerian.

Cifra sa de afaceri a crescut cu 44%, la 17 miliarde de dolari.

Aceste venituri au la bază o reluare a livrării de avioane de tip 737 MAX, blocate la sol timp de 20 de luni, în urma a două accidente mortale, urmate de o reluare treptată a zborurilor în lume începând de la sfârşitul lui 2020.

Boeing a livrat 130 de astfel de avioane de atunci.

SITUAŢIA SANITARĂ, URMĂRITĂ ÎNDEAPROAPE

Divizia Aviaţiei Comerciale a Boeing rămâne însă deficitară.

Constructorul se confruntă, în paralel, cu o suspendare a livrării avioanelor de tip 787, după descoperirea unor ”vicii” de fabricare.

La momentul livrării îşi plătesc clienţii cea mai mare parte a facturii.

Pentru a obţine bani, Boeing se bazează pe Divizia Apărării, Spaţială şi Securităţii, a cărei cifră de afaceri a crescut cu 4% în ultimul trimestru, dar şi pe Divizia Serviciilor pentru Clienţi, ale cărei venituri au crescut cu 17%.

Ajustat la acţiune şi în afara unor elemente execpţionale, profitul Boeing a crescut la 40 de cenţi, în pofida faptului că analişti anticipau, din contră, o pierdere de 72 de cenţi.

Titlul a crescut cu 5,5% în tranzacţiile online înainte de deschiderea Bursei de la New York.

CEO-ul Boeing şi-a exprimat satisfacţia, într-un comunicat, faţă de ”progrese importante” realizate de către grup şi faţă de o ”îmbunătăţire a mediului pentru aviaţia comercială”.

În urma unor campanii de vaccinare împotriva covid-19, traficul aerian a repornit în ultimele luni.

Însă, subliniază el, ”noi supraveghem îndeaproape nivelul cazurilor de covid-19, distribuirea vaccinurilor şi situaţia comerţului mondial, care au devenit indicatori-cheie în stabilitatea sectorului” aeronautic.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.