Guvernul PiS a înlocuit în ultimele luni aproape toată conducerea armatei, după ce sute de ofiţeri militari de nivel înalt s-au retras, plecarea acestora fiind urmată de apelul Varşoviei către aliaţii NATO pentru a-şi spori cheluielile militare pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB, scrie Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce guvernanţii conservatori au început să cureţe instituţiile de oficialii numiţi în funcţie de Platforma Civică, a plecat până la 90% din conducerea Statului Major General şi 80% din conducerea Armatei, potrivit unor date ale ministerului Apărării.

Printre militarii de nivel înalt care au decis să se retragă se numără inclusiv Şeful Statului Major General, Miroslaw Gocul, dar şi comandantul general al Armatei, Miroslaw Rozanski.

Partidul Lege şi Justiţie a promis să cureţe instituţiile statului de ”cei mai răi polonezi”, adică acei oameni care ar avea legături cu vechii comunişti sau cu Platforma Civică.

Însă, această campanie de epurare îi elimină pe soldaţii experimentaţi, care au luptat în războaie alături de aliaţii NATO.

”Ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, a lansat o campanie masivă de schimbare a celro mai importante poziţii din unităţile operative, de fiecare dată eliminându-i pe acei ofiţeri numiţi de Platforma Civică cu ofiţeri experimentaţi, care s-au antrenat în Irak sau Afganistan alături de NATO”, se arată într-un comunicat al ministerului Apărării.

Printre militarii plecaţi se numără 26 de generali şi peste 250 de colonei, adică aproximativ un sfert din generalii şi o şesime din coloneii armatei poloneze.

”Probabil o parte din plecări sunt naturale, dar au existat şi plecări forţate prin ordine de transfer care i-au trimis pe ofiţeri direct în rezerve”, a declarat generalul de brigadă în retragere Stanislaw Koziej, care a condus anterior Biroul de Securitate Naţională.

Koziej a explicat că aceste plecări transmit un semnal rău, tocmai pentru că se întâmplă la cele mai înalte nivele ale armatei şi au prin urmare un caracter politic pronunţat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.