Partidele premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalului său Benny Gantz s-au acuzat reciproc duminică de faptul că blochează negocierile în vederea formării unui guvern de uniune, în urma unor alegeri care au aruncat ţara într-un impas politic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul alegerilor legislative de la 17 septembrie nu a reuşit să departajeze în mod clar Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu de Partidul Kahol Lavan (Albastru-alb, centru) al fostului general Gantz, iar preşedintele reuven Rivlin i-a încredinţat miercuri premierului în exerciţiu mandatul să formeze un guvern de uniune în termen de 28 de zile.

Likudul şi aliaţii săi de drepta şi partide religioase au obţinut 55 din cele 120 de mandate în Parlament. Partidul Albastru-alb a obţinut 54 de mandate împreună cu susţinătorii săi de stânga şi partide majoritar arabe.

Formaţiunea naţionalistă laică Israel Beitenou a fostului ministru al Apărării Avigdor Lieberman şi un mic partid arab care a obţinut trei mandate refuză să-l susţină pe unul sau pe celălalt.

Duminică, reprezentanţi ai partidelor lui Netanyahu şi Gantz nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei formule de împărţire a puterii într-un guvern de uniune.

”Mare dezamăgire în Likud în această (duminică) dimineaţa, faţă de refuzul (Partidului) Albastru-alb de a accepta (...) un guvern egalitar cu o rotaţie între Netanyahu şi Gantz” ca premieri, a anunţat partidul într-un comunicat.

Likudul şi-a acuzat rivalii de ”închiderea uşii” unui guvern de uniune, cu scopul de a ”antrena ţara în alegeri” şi dă asigurări că premierul va face un ”ultim efort” într-o încercare de a forma un guvern de uniune ”înainte de a înapoia mandatul preşedintelui”.

În cazul în care nu reuşeşte să  adune cele 61 de mandate ale majorităţii, Netanyahu urmează să-i înapoieze ”mandatul” preşedintelui, care ar putea să îi încredinţeze apoi sarcina lui Benny Gantz să încerce să formeze un guvern.

”Din nefericire, Likudul se încăpăţânează ca Netanyahu să fie premierul care să conducă Guvernul” în cazul împărţirii puterii, a deplâns Partidul Albastru-alb, acuzându-şi la rândul său rivalul că vrea să blocheze negocierile, cu scopul de a provoca noi alegeri.

Netanyahu urmează să fie audiat începând de miercuri în cazuri de ”fraude, ”corupţie” şi ”abuz de încrdere” de către procurorul general israelian, care urmează să decidă dacă îl incuplă sau nu.

Premierul israelian în exerciţiu caută să rămână într-o poziţie de forţă în acest proces, care ar putea să dureze, de unde insistenţa sa, afirmă unii comentatori, de a fi premier şi de a conduce un guvern de uniune şi eventual de a provoca noi alegeri, ceea ce l-ar menţine la putere până atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.