Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor colabora cu aliaţii lor pentru a descuraja Coreea de Nord de orice "agresiune", la o zi după ce Phenianul a anunţat lansarea unei noi rachete balistice intercontinental, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem uniţi în mod hotărât în apărarea comună şi ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a descuraja şi a ne apăra împotriva oricărei agresiuni", a declarat Blinken în timpul întâlnirii cu miniştrii de externe japonez şi sud-coreean la Jakarta.

Angajamentul Statelor Unite de a apăra Coreea de Sud şi Japonia "este consfinţit şi susţinut de toate capacităţile noastre, inclusiv nucleare", au afirmat cei trei aliaţi într-o declaraţie comună.

Washingtonul, Seulul şi Tokyo au convenit, de asemenea, să colaboreze pentru a se asigura că sancţiunile existente ale ONU sunt "implementate pe deplin".

"În plus, cele trei ţări vor continua să colaboreze îndeaproape cu comunitatea internaţională pentru a bloca veniturile generate ilicit de RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) prin intermediul lucrătorilor din străinătate şi al activităţilor cibernetice maliţioase", pentru a-şi finanţa programul de înarmare, continuă declaraţia comună.

Ministrul sud-coreean de externe Park Jin a remarcat că testul unei noi rachete balistice a avut loc chiar în momentul în care puterile regionale se întâlneau pentru discuţii la Jakarta, unde Coreea de Nord a trimis un oficial.

"Ceea ce face Coreea de Nord contravine complet aşteptărilor comunităţii internaţionale", a declarat Park.

"Sper că dialogul nostru trilateral de astăzi ne va întări hotărârea de a răspunde ferm şi decisiv - fără echivoc - la provocările continue ale Coreei de Nord şi de a trimite un mesaj că provocările lor nu vor rămâne nepedepsite", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.