Statele Unite nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO, a declarat marţi, la Londra, secretarul de stat american Antony Blinken, întrebat despre postul de secretar general al alianţei, deţinut în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat, deja prelungit de două ori, expiră la sfârşitul lunii septembrie, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu facem presiuni, nu promovăm niciun candidat anume. Ne consultăm foarte îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a determina unde vrem să mergem cu NATO şi cu conducerea sa", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul britanic de externe, James Cleverly, la Londra.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că şi-ar dori să fie următorul secretar general al NATO, însă, în culise, se crede că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că şeful NATO trebuie să fie dintr-un stat membru al UE, potrivit The Guardian.

NATO ar fi vrut să se ia o decizie asupra unui înlocuitor al lui Stoltenberg înainte de summitul său de la jumătatea lunii iulie din Lituania. Însă, în lipsa unei soluţii convenabile pentru toţi, potrivit Reuters, care citează surse familiare cu discuţiile şi un oficial american, este de aşteptat ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcţia de secretar general al NATO pentru încă un an.

Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de două ori, iar Jens Stoltenberg a declarat de mai multe ori că ar vrea să se retragă în septembrie, după nouă ani în funcţia de secretar general al alianţei militare. Norvegianul se bucură de un sprijin larg în rândul alianţei şi continuă să fie un lider eficient, a declarat sursa Reuters, care a solicitat anonimatul.

ŞANSE MARI CA MANDATUL LUI STOLTENBERG SĂ FIE PRELUNGIT ÎNCĂ O DATĂ

"Administraţia (Biden) se apropie (de) ideea ca Stoltenberg să mai rămână încă un an" în fruntea NATO, a declarat oficialul american, care a vorbit de asemenea sub rezerva anonimatului. "Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianţei cu privire la înlocuirea sa", a precizat el.

Şansele ca Stoltenberg să fie rugat să îşi prelungească mandatul încă o dată au crescut pe măsură ce summitul de la Vilnius se apropie. Stoltenberg a declarat în februarie că nu doreşte o nouă prelungire a mandatului său, dar a refuzat să spună ce ar face dacă membrii NATO i-ar cere să rămână în funcţie.

El şi-a menţinut această poziţie şi vineri, într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat despre discuţiile tot mai intense referitoare la o nouă prelungire a mandatului său. "Am declarat din nou şi din nou că nu solicit o prelungire şi nu există alte planuri decât să-mi închei activitatea, iar mandatul meu se încheie, în această toamnă", a declarat el la sediul NATO.

CITEȘTE ȘI AFP: Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO va fi, cel mai probabil, prelungit cu încă un an

Oricine va ocupa acest rol se va confrunta cu o dublă provocare, aceea de a menţine aliaţii uniţi în susţinerea Ucrainei şi, în acelaşi timp, de a se feri de orice escaladare care ar atrage NATO direct într-un război cu Rusia.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat deschis că i-ar plăcea postul. Şi în timp ce unele guverne fac presiuni pentru numirea unei prime femei ca secretar general al NATO, premierul danez Mette Frederiksen a apărut, de asemenea, ca un candidat serios.

Însă Frederiksen a susţinut săptămâna trecută ideea ca Stoltenberg să rămână în funcţie, descriind-o ca fiind o "soluţie foarte bună".

Frederiksen s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Washington la începutul acestei luni, înainte ca Stoltenberg să viziteze, la rândul său, Casa Albă, săptămâna trecută, pentru discuţii cu Biden.

Oficialii americani cred că există o serie de candidaţi diferiţi, iar Biden are o părere bună despre toţi aceştia, inclusiv despre premierul Danemarcei, a declarat sursa citată de Reuters. Biden crede însă că Stoltenberg a făcut o treabă extraordinară într-o perioadă dificilă, o opinie susţinută de mulţi alţi aliaţi, a adăugat sursa.

CITEȘTE ȘI Joe Biden l-a primit pe şeful NATO, dar nu spune nimic despre viitorul lider al alianţei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.