Secretarul american de Stat Antony Blinken a declarat, duminică, că Statele Unite nu ştiu încă dacă Iranul va acţiona pentru a-şi respecta angajamentele nucleare în vederea ridicării sancţiunilor, chiar dacă discuţiile în curs au înregistrat progrese, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Iranului a declarat săptămâna trecută că Statele Unite sunt gata să ridice sancţiunile comerciale, dar un înalt oficial iranian l-a contrazis, iar diplomaţii europeni au spus că au mai rămas de rezolvat probleme dificile.

La Viena au loc negocieri indirecte între Statele Unite şi Iran, preşedintele american Joe Biden căutând soluţii pentru relaţiile cu Teheranul, inclusiv pentru reactivarea acordului nuclear din 2015.

”Cred că Iranul ştie ce trebuie să facă pentru a reveni la conformarea faţă de acordul nuclear şi ceea ce nu am văzut încă este dacă Iranul este pregătit şi dispus să ia o decizie pentru a face ceea ce trebuie să facă. Acesta este testul şi încă nu avem un răspuns", a declarat Blinken la emisiunea This Week With George Stephanopoulos", de la ABC News".

În condiţiile în care în zilele următoare va avea loc o a cincea rundă de negocieri, Blinken a afirmat că discuţiile au clarificat ce trebuie să facă ambele părţi, el declarând la emisiunea ”Fareed Zakaria GPS”, de la CNN, că, ”de fapt, am făcut progrese”.

Statele Unite au abandonat pactul nuclear internaţional în 2018, sub conducerea fostului preşedinte republican al SUA Donald Trump, care a reintrodus sancţiunile asupra sectoarelor iraniene de petrol, bancar şi de transport maritim.

Preşedintele democrat Joe Biden, care l-a succedat lui Trump în ianuarie, consideră că Iranul se angajează serios în discuţii, dar că nu este clar ce măsuri ar adopta efectiv Teheranul pentru a se conforma acordului, care a fost convenit când Biden era vicepreşedinte sub fostul preşedinte Barack Obama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.