Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns luni la Ankara unde discută cu ministrul de externe Hakan Fidan în ultima etapă a turneului său diplomatic extraordinar, în timp ce un submarin american cu propulsie nucleară se îndreaptă spre canalul Suez, iar şeful CIA vine şi el în regiune, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este prima întâlnire dintre şefii diplomaţiilor americană şi turcă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, iar Blinken va încerca să calmeze furia Ankarei, unul dintre cei mai strategici, dar şi mai dificili aliaţi ai Washingtonului.

Nu este prevăzută însă nicio întâlnire a şefului Departamentului de Stat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele intenţionează să meargă luni în nord-estul îndepărtat al Turciei, într-o aparentă respingere a celui mai înalt diplomat al Washingtonului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Poliţia din Turcia a folosit duminică gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de protestatari care au venit la o bază aeriană ce găzduieşte forţe americane, în sud-estul Turciei, cu câteva ore înainte de sosirea lui Blinken.

Washingtonul a sprijinit Israelul, încercând în acelaşi timp să asigure actorii regionali că se concentrează pe ameliorarea suferinţelor umanitare pe fondul ofensivei terestre în curs de desfăşurare în Gaza.

Erdoğan a declarat duminică că este "datoria Turciei", în calitate de susţinător al unui stat palestinian independent, să oprească imediat violenţele.

Pe de altă parte, duminică seara târziu, Comandamentul Central al SUA, care acoperă Orientul Mijlociu, a anunţat pe Twitter că un submarin din clasa Ohio a ajuns în regiune - un anunţ public neobişnuit al poziţiei unui submarin nuclear care a fost considerat de utilizatorii platformei ca fiind un mesaj transmis către Iran. Comandamentul Central al SUA nu a identificat submarinul, dar a inclus o imagine care părea să-l arate trecând cu putere prin canalul Suez.

The New York Times a citat oficiali care au declarat că Washingtonul a trimis, de asemenea, mesaje Iranului şi Hezbollah că SUA vor fi pregătite să intervină militar în cazul în care ar fi lansate atacuri împotriva Israelului. Duminică, secretarul apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziţia SUA, care s-a angajat să descurajeze "orice stat sau actor non-statal care încearcă să escaladeze acest conflict".

Directorul CIA al SUA, William Burns, ar fi sosit în Israel pentru a discuta despre război şi despre spionaj cu oficiali de rang înalt, a mai relatat The New York Times. Burns va face, de asemenea, escale în alte ţări din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre situaţia din Gaza, potrivit NYT, care a citat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

La rândul său, vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, îi va suna în cursul zilei de luni pe diverşi lideri regionali pentru a discuta despre conflict şi pentru a avansa eforturile Casei Albe de a creşte fluxul de asistenţă umanitară către civilii din Gaza, a precizat biroul său.

Între timp, tensiunile cu Libanul au crescut duminică, după ce o lovitură israeliană asupra unei maşini în sudul ţării a ucis trei copii şi pe bunica lor, potrivit autorităţilor libaneze.

Vizita lui Blinken urmează unui turneu fulminant în Orientul Mijlociu, care a inclus o vizită neanunţată în Cisiordania pentru discuţii cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, duminică. Diplomatul american s-a confruntat cu un cor de apeluri arabe pentru a susţine o încetare imediată a focului. Miniştrii de externe din Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi Emiratele Arabe Unite s-au întâlnit sâmbătă cu Blinken la Amman şi l-au îndemnat, de asemenea, să convingă Israelul să accepte o încetare a focului. Blinken a vizitat şi Irakul duminică şi a purtat discuţii cu prim-ministrul Mohammed al-Sudani.

Ultimele mişcări diplomatice au loc pe fondul unor îngrijorări continue pentru civilii din Gaza, în condiţiile în care Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au împărţit în două fâşia de coastă asediată, iar agenţia palestiniană de ştiri WAFA a raportat "bombardamente fără precedent" din partea Israelului, care, potrivit Hamas, s-ar fi soldat cu 200 de morţi duminică seara.

Armata iordaniană a paraşutat luni dimineaţa devreme un ajutor medical urgent către un spital de campanie iordanian din Gaza, potrivit unei postări pe reţelele sociale a regelui Iordaniei. Paraşutarea s-a făcut însă în coordonare cu armata israeliană.

Directorul CIA al SUA, William Burns, ar fi sosit în Israel pentru a discuta despre război şi despre serviciile de informaţii cu înalţi oficiali, a relatat New York Times. Burns va face, de asemenea, opriri în alte ţări din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre situaţia din Gaza, potrivit Times, care a citat un oficial american anonim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.