Există ”o oportunitate extraordinară” în următoarele luni ca Israelul să îşi normalizeze relaţiile cu vecinii săi arabi, a declarat sâmbătă secretarul de stat al SUA Antony Blinken, subliniind totodată necesitatea creării unui stat palestinian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul diplomat american a spus că au avut loc eforturi reale conduse de ţările arabe pentru a revitaliza Autoritatea Palestiniană, astfel încât să poată fi mai eficientă în reprezentarea palestinienilor.

”Practic, fiecare ţară arabă îşi doreşte acum cu adevărat să integreze Israelul în regiune pentru a normaliza relaţiile... pentru a oferi angajamente şi asigurări de securitate, astfel încât Israelul să se simtă mai în siguranţă”, a spus Blinken în timpul unei discuţii la Conferinţa anuală de securitate de la München.

”Şi, de asemenea, cred că este imperativul, care este mai urgent ca niciodată, de a trece la un stat palestinian care să asigure şi securitatea Israelului”, a adăugat el.

Administraţia Biden a lucrat pentru a asigura un mega-acord care va duce la normalizarea relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel.

Regatul saudit şi alte ţări arabe doresc crearea unui stat palestinian ca parte a acordului.

Washingtonul lucrează, de asemenea, pentru a ajunge la un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni răpiţi de Hamas pe 7 octombrie, când grupul a trecut graniţa în Israel şi a organizat unul dintre cele mai mortale atacuri asupra ţării din ultimele decenii.

Acordul privind ostaticii şi pauza umanitară sunt considerate esenţiale pentru a ajuta la progresul discuţiilor privind un acord de normalizare a relaţiilor între Arabia Saudită şi Israel, care au fost îngheţate imediat după atac, dar au fost reluate în ultimele luni.

Discuţiile despre structura Gazei atunci când războiul se termină şi despre modul în care Autoritatea Palestiniană - care îşi exercită o auto-conducere limitată în unele zone din Cisiordania ocupată - trebuie reformată pentru a putea conduce enclava dens populată şi pentru a identifica o cale pentru un stat palestinian sunt toate variabile din aceeaşi ecuaţie, potrivit oficialilor americani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.