Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat marţi, la Atena, că decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start este "foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă", relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Biden rămâne dispusă să vorbească cu Rusia despre tratatul privind armele nucleare "în orice moment, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume", a adăugat Antony Blinken.

"Vom urmări cu atenţie pentru a vedea ce face de fapt Rusia", a mai spus el, precizând că SUA se vor asigura că "adoptă o postură adecvată" pentru securitatea SUA şi a aliaţilor.

"Cred că este important să continuăm să acţionăm în mod responsabil în acest domeniu. Este, de asemenea, un lucru pe care restul lumii îl aşteaptă de la noi", a punctat Blinken.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul cu Statele Unite de reducere a armelor nucleare New START, acuzând Occidentul că este direct interesat în a-i lovi bazele aeriene strategice.

"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin spre finalul unui important discurs susţinut în faţa parlamentului, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar este clar că nu se mai poate aplica ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia. Cele două ţari deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi şi prevede, între altele, inspecţii reciproce.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.