Echipe de salvare au acţionat în noaptea de marţi spre miercuri în Turcia şi Siria şi au scos numeroase cadavre dintre dărâmături, iar bilanţul a depăşit 9.500 de morţi în ambele ţări, în cel mai sângeros cutremur din ultimii peste zece ani, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor (AFAD) a anunţat că bilanţul morţilor a crescut la 7.108.

Bilanţul total al victimelor cutremurului din Turcia a crescut la 9.638 de morţi, inclusiv al celor din Siria.

În Siria, în zonele aflate sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, bilanţul a crescut la 1.250 de morţi şi 2.054 de răniţi, potrivit Ministerului sirian al Sănătăţii.

Cel puţin alte 1.280 de persoane au murit în nord-vestul Siriei, în zone aflate sub controlul rebelilor, iar alte peste 2.600 de persoane au fost rănite, potrivit Căştilor Albe.

Acest bilanţ îl depăşeşte pe cel al cutremurului de magnitudinea 7,8 din Nepal, în care au murit 8.800 de oameni, în 2015.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze miercuri localitatea Pazarcik - epicentrul cutremurului - şi cea mai afectată  provincie turcă de sinistru, Hatay.

Turcia a desfăşurat aproximativ 60.000 de salvatori în zona afectată de seism, însă, din cauza amplorii dezastrului, multe victime aşteaptă în continuare ajutor.

Salvatori au scos dintre dărâmături - la două zile după cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul kurd Turciei şi nordul Siriei - un băiat în vârstă de trei ani, Arif Kaan, dintr-un morman de moloz al unui bloc de la Kahramanmaras, un oraş situat în apropiere de epicentru.

Partea de jos a corpului băiatului era prinsă între dale de beton şi dreve de oţel contorsionate. Salvatorii i-au acoperit partea superioară a corpului cu o pătură pentru a-l proteja de frig, şi au tăiat atenţi molozul şi fierul, conştienţi că pot provoca o nouă surpare.

Tatăl băiatului, Ertugrul Kisi, salvat anterior, plângea în timp ce fiul său era scos dintre dărâmături şi transportat către o ambulanţă.

”Acum numele speranţei în Kahramanmaras este Arif Kaan”, a proclamat un jurnalist turc de televiziune, care a transmis în direct operaţiunea de salvare.

Câteva ore mai târziu, salvatori au scos dintre dărâmături o fată în vârstă de zece ani, Betul Edis, la Adiyaman. În aplauzele celor de faţă, bunicul a sărutat-o şi i-a vorbit şoptit în timp ce era condusă către o ambulanţă.

Echipe de salvare din peste 24 de ţări îi ajută pe salvatorii turci, iar noi angajemnte de ajutor au fost anunţate.

În Siria, cutremurul a surpat mii de clădiri, amplificând suferinţele într-o regiune devastată de 12 ani de război civil şi criza refugiaţilor.

Luni seara, locuitori ai unei localităţi din nord-vestul Siriei au găsit un nou-născut conectat prin cordonul ombilical de mama sa moartă. Copilul este singurul supravieţuitor al familiei, care a murit în urma surpării unei clădiri la Jinderis, au declarat rude The Associated Press.

Turcia găzduieşte milioane de refugiaţi de război.

Până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectaţi în regiunea devastată de cutremur, potrivit unui oficial de rang înalt de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Adelheid Marschang, care deplânge încă ”o criză peste multe crize”.

Mulţi sinistraţi din Turcia au fost nevoiţi să doarmă în maşini, în afara şi în interiorul unor adăposturi guvernamentale.

”N-avem cort, n-avem sobă, n-avem nimic. Copii noştri nu sunt bine. Ne udă ploaia pe toţi, iar copiii noştri stau afară în frig”, declară AP Aysan Kurt, în vârstă de 27 de ani.

”N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri îngheţaţi de frig”, spune el.

Erdogan estimează că 13 milioane dintre cei 85 de milioane de lturci au fost afectaţi de cutremur şi a declarat stare de urgenţă în zece provincii.

Peste 8.000 oameni au fost scoşi dintre dărâmături în Turcia, iar aproximativ 300.000 s-au refugiat în adăposturi guvernamentale sau hoteluri, au anunţat autorităţile.

În Siria, acordarea de ajutoare este afectată de război şi de izolarea regiunii aflate sub controlul rebelilor, la frontieră, înconjurată de forţe guvernamentale siriene susţinute de Rusia. Siria este considerată o ţară paria şi este vizată de sancţiuni impuse de Occident din cauza războiului civil.

ONU a anunţat că ”explorează toate căile” prin care să trimită ajutor în nord-vestul rebel al Siriei.

În afară de cei aproape 10.000 de morţi, în Turcia au fost rănite 40.910 persoane.

Regiunea afectată de sinistru se află deasupra unor falii sismice şi este zguduită adesea de cutremure. Aproximativ 18.000 de oameni au murit în nord-vestul Turciei, într-un cutremur asemănător, în 1999.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.