Peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria luni, într-un cutremur de magnitudinea 7,8 care a avut loc în sudul Turciei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Un bilanţ anterior anunţa peste 300 de morţi în ambele ţări.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.

18 REPLICI

Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

Seismul de magnitidinea 7,8 a avut loc luni, la ora locală 4.17 (3.17,. ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, al cărui epicentru a fost localizat în districtul Pazarcık, în apropiere de Gaziantep, în provincia Kahramanmaras (sud-est).

Numărul victimelor în regiuni din Siria aflate sub controlul rebelilor - în care trăiesc patru milioane de deplasaţi - este necunoscut.

În zonele aflate sub controlul regimului sirian al lui Bashar al-Assad, majoritatea victimelor au fost înregistrate la Alep, al doilea cel mai important sirian, situat în nordul ţării, dar şi la Hama (centru) şi Latakia şi Tartus, pe caosta Mării Mediterane.

Înregistrări postate pe reţele de socializare surprind imobile distruse în mai multe oraşe din sud-estul Turciei, care alimentează temeri cu privire la un număr de victime important.

Primarul din Adana, un oraş situat la cîteva zeci de kilometri de epicentru, Zeydan Karalar, a anunţat că imobile de 17 şi 14 etaje au fost distruse, potrivt postului turc TRT.

Guvernatorul provinciei Gaziantep i-a îndemnat pe locuitori să rămână afară, în pofida frigului.

Preşedinteşe Diyanet - organismul public însărcinat cu reglementarea cultului - îi îndeamnă pe sinistraţi să se adăpostească în moschei.

Salvatori turci şi Apărarea Civilă şi pompieri sirieni acţionau pentru a scoate eventuale victime dintre dărâmături.

”Toate echipele sunt în alertă. Am emis o alertă de nivelul 4, care este un apel, inclusiv la ajutoare internaţionale”, a anunţat la postul Haberturk ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că ”echipe de căutare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

”Sperăm să trecem prin această catastrofă împreună, cât mai rapid posibil şi cu cât mai puţine pagube”, scrie el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.