Salvatori japonezi înfruntau miercuri o vreme foarte defavorabilă, încercând în continuare să găsească supravieţuitori ai puternicului cutremur care a atins luni centrul ţării, soldat cu cel puţin 73 de morţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De-a lungul drumurilor, foarte avariate de tasări sau blocate de arbori căzuţi, panouri mari avertizează cu privire la eventuale alunecări de teren.

Autorităţile îndeamnă la prudenţă din cauza unor ploi puternice, care cad de miercuri dimineaţa, şi consecinţelor lor în întreaga peninsulă Noto, în departamentul Ishikawa, o fâşie de pământ lungă şi subţire care pătrunde în Marea Japoniei.

Vehicule de salvare îşi croiesc cu greu drum pe drumuri blocate de pietre mari şi arbori dezrădăcinaţi.

”Fiţi atenţi la alunecări de teren până miercuri seara”, avertizează Agenţia Meteorologică japoneză (JMA).

Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par zone de război după cutremurul de Anul Nou, care a lovit în principal această regiune la ora locală 16.10 (9.10, ora României), atingând o magnitudine de 7,5 potrivit Insititului american de geofizică USGS şi de 7,6 potrivit JMA.

Câteva sute de replici - unele puternice şi ele - au avut loc după seism, iar un tsunami care a urmat luni, cu valuri de mai bine de un metru înălţime, a ”măturat” numeroase vapoare, care au eşuat pe chei sau pe drumuri de la malul mării.

Mii de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse în întregime sau parţial în catastrofă şi pot fi distruse în continuare de replici, ceea ce face operaţiunile de salvare delicate. La fiecare alertă, salvatorii trebuie să evacueze dărâmăturile de urgenţă.

Autorităţile regionale anunţă 73 de morţi şi aproape 400 de răniţi - un bilanţ care ar urma să crească.

SITUAŢIE ”CATASTROFALĂ”

Primarul din Suzu, Masuhiro Izumiya, a anunţat că ”practic nicio locuinţă” nu mai este în picioare într-o parte a acestui orăşel situat în ”vârful” Peninsulei Noto, potrivit postului TBS. ”Situaţia este catastrofală”.

Peste 34.000 de persoane s-au refugiat în centre de primire instalate în diverse sate, potrivit autorităţilor, iar aproape 30.000 de gospodării nu au în continuare electricitate în deăartamentul Ishikawa.

Peste 110.000 de gospodării din Ishikawa şi din alte două departamente nu au apă curentă, anunţă miercuri Guvernul japonez.

”Mă aflu aici (într-un centru de primire) pentru că nu mai am electricitate, gaze naturale şi nici apă la mine acasă. Iar cum există în continuare replici, casa mea s-ar putea surpa în orice moment”, declară AFP Yuko Okuda, în vârstă de 30 de ani, o locuitoare din Anamizu,  al orăşel din Peninsula Noto.

”La un cutremur de magnitudinea 7,5 trebuie să ne aşteptăm să avem replici timp de mai multe luni”, a avertizat marţi la AFP un geolog, Robin Lacassin, directorul însărcinat cu Cercetarea la CNRS.

Departamentul Ishikawa le-a cerut japonezilor să nu mai sune rudele victimelor cutremurului, pentru a-şi păstra bateriile telefoanelor în vederea unor apeluri esenţiale.

Trenurile japoneze de mare viteză - shinkansen - au reintrat marţi în serviciu în centrul Japoniei, după ce aproximativ 2.400 de pasageri au petrecut mai multe ore - unii dintre ei 24 de ore - blocaţi pe căi ferate sau în gări.

Autorităţile din regiune s-au redeschis, facilitând astfel reaprovizionarea cu hrană şi bunuri de primă necesitate, în pofida faptului că starea drumurilor încetineşte livrările.

”Peste 40 de ore au trecut de la dezastru. Avem nevoie de mărturii ale oamenilor care au nevoie să fie salvaţi”, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida în urma unei noi reuniuni de criză.

”Este vorba despre o cursă contracronometru şi continuăm să facem tot ceea ce putem pentru a salva vieţi, prioritatea noastră”, a subliniat el.

Japonia, situată pe centura de Foc a pacificului, este una dintre ţările în care cutremurele sunt cele mai frecvente în lume.

Arhipelagul este bîntuit de amintirea teribilului cutremur de magnitudinea 9,0, urmat de un tsunami uriaş, în martie 2021, pe coasta de nord-est, o catastrofă soldată cu aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi.

Acest dezastru a antrenat un accident nuclear la Fukushima - cel mai grav după cel de la Cernobîl, în 1986.

De această dată, seria de cutremure a provocat doar pagube minore în centralele nucleare instalate de-a lungul litoralului, potrivit operatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.