Numărul deceselor cauzate de ciclonul Gabrielle din Noua Zeelandă a crescut sâmbătă la nouă, în timp ce autorităţile se străduiesc să găsească persoane dispărute, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul a lovit duminica trecută regiunea superioară a Insulei de Nord şi a trecut pe coasta de est, provocând pagube pe scară largă.

Poliţia a declarat sâmbătă că investighează o posibilă moarte legată de ciclon a unei persoane în regiunea Hawke's Bay, puternic afectată, ridicând numărul morţilor la nouă.

Trimiterea de ajutor comunităţilor afectate a fost, de asemenea, o prioritate, Marina afirmând că o navă cu 26 de tone de provizii se îndrepta către Napier, în Hawke's Bay.

Forţele Aeriene au declarat că elicoptere încărcate cu alimente şi apă se îndreptau spre satul blocat Tutira, la aproximativ 105 kilometri în nord.



Prim-ministrul Chris Hipkins a spus că răspunsul la criză este „încă în curs de desfăşurare şi există oameni din Insula de Nord care lucrează non-stop”.

Hipkins a numit ciclonul Gabrielle drept cel mai mare dezastru natural care a lovit Noua Zeelandă în acest secol şi a avertizat că numărul morţilor ar putea creşte pe măsură ce echipajele au luat contact cu sute de comunităţi izolate.

Vineri seară, aproape 5.000 de persoane au fost înregistrate la poliţie ca fiind fără legătură cu prietenii sau familia de când a lovit ciclonul, au declarat autorităţile sâmbătă, în timp ce 885 de persoane s-au înregistrat ca fiind în siguranţă.

Autorităţile au spus că aproximativ 62.000 de gospodării erau fără energie electrică la nivel naţional. Dintre acestea, aproape 40.000 se aflau în Hawke's Bay, cu o populaţie de aproximativ 170.000 de locuitori.

Aproape 2.000 de persoane au rămas în centrele de evacuare din Hawke's Bay, în timp ce până la 1.000 de persoane din regiune erau în afara accesului serviciilor de urgenţă, a raportat New Zealand Herald.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.