Autorităţile turce au crescut bilanţul celor răniţi în atacul sinucigaş cu bombă din Istanbul la 36 de persoane, dintre care 7 se află internate în stare critică. De asemenea, 12 cetăţeni străini au fost răniţi, printre care se numără şi trei israeliţi, după ce un atacator sinucigaş şi-a detonat bomba în faţa unui doner kebab din zona aglomerată a pietonalei Istiklal, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial turc de securitate susţine că doveziile preliminare demostrează implicarea în atacul sinucigaş din Istanbul a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) sau a unei grupări afiliate. Acesta a menţionat că atacatorul a fost descurajat să-şi detoneze bomba într-o zonă aglomerată după ce a văzut mai mulţi ofiţeri de poliţie. În schimb, atacatorul speriat s-a aruncat în aer în faţa unui doner kebab, ucigând cinci persoane şi rănind alte 36.

Deflagraţia a avut loc pe bulevardul comercial Istiklal din Taksim, o pietonală aglomerată din centrul Istanbulului, unde se află mai multe magazine de modă internaţionale şi centre comerciale. Momentul deflagraţiei a fost surprins în imagini.

Atentatul din Istanbul ar putea să fie a doua acţiune teroristă întreprinsă de PKK în doar o săptămână, după ce o grupare paramilitară afiliată a revendicat atacul terorist din Ankara, soldat cu 37 de morţi.

Ministrul turc de Externe a susţinut că toate forţele statului vor fi antrenate în lupta împotriva terorismului, după ce Turcia a fost lovită de două atentate într-o săptămână.

Şase răniţi au fost transportaţi la spital Haseki din Istanbul, iar trei răniţi de la spitalul Şişli Etfal se află în stare critică. De asemenea, trei persoane rănite în explozie sunt cetăţeni israelieni. Acestea sunt primele informaţii cu privire la naţionalitatea victimelor exploziei din zona comercială a Istanbulului, care este adeseori frecventată şi de turişti străini.

Strada Istiklal a fost complet  închisă de către autorităţi, iar şase răniţi au fost deja transportaţi la spitalul Haseki din Istanbul. Zona comercială era mult mai goală decât în cele mai multe zile de weekend, după ce atacurile teroriste din ultima perioadă i-au determinat pe mulţi turci să evite locurile aglomerate.

Acesta este al doilea atac terorist într-o săptămână, după ce duminica trecută explozia unei maşini capcană într-un cartier cu clădiri guvernamentale din Ankara a cauzat moartea a 37 de persoane şi rănirea altor 127. Atacul terorist a fost revendicat de o grupare paramilitară afiliată Partidului Muncitoresc Kurd (PKK).

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.