Bilanţul atacului de vineri la moscheea sufită din Sinaiul egitean a ajuns la 305 morţi, dintre care 27 copii, a anunţat, sâmbătă, procuratura din Egipt, printr-un comunicat de presă, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit aceluiaşi comunicat, au fost între 25 şi 30 de atacatori care aveau păr lung şi barbă, erau îmbrăcaţi în haine de camuflaj şi fluturau un banner negru, inscripţionat cu jurământul de credinţă musulman. Aceasta ar putea fi o descriere a drapelului Statului Islamic, notează AFP.

Aceştia au înconjurat moscheea şi au deschis focul, vineri, asupra credincioşilor.

Atacatorii au ajuns cu cinci vehicule de teren şi ulterior au incendiat şapte maşini care aparţineau credincioşilor. 

Potrivit comunicatului, mai mulţi martori au spus că au auzit focuri de armă şi explozii înainte ca unii dintre atacatori să intre în moschee.


Atacul nu a fost revendicat imediat.

Acesta ar putea să fie cel mai sângeros atentat din ultimii trei ani în regiune.

Guvernul egiptean a anunţat trei zile de doliu naţional în urma atacului.

Egiptul luptă împotriva jihadiştilor în această regiune instabilă, inclusiv împotriva unei filiale egiptene a Statului Islamic.

Preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sisi a condamnat vineri seara atacul extremist drept ”criminal” şi ”laş” şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor. Atacul ”nu va rămâne nepedepsit”, a ameninţat el-Sisi într-o alocuţiune televizată şi a subliniat că Egiptul îşi va continua războiul împotriva terorismului.

Preşedintele american Donald Trump a denunţat un ”atac oribil şi laş asupra unor credincioşi nevinovaţi şi lipsiţi de apărare în Egipt”.

Ministrul israelian al Educaţiei Naftali Bennett a îndemnat vineri, după atac, la ”unitate internaţională în războiul împotriva terorii oriunde ar avea loc: în Rusia, în Europa, Statele Unite, Israel şi lumea arabă. Cu toţii am fost afectaţi de teroriare şi trebuie să ne unim în lupta împotriva ei”. Israelul şi Egiptul au semnat un tratat de pace în 1979 şi cooperează strâns în domeniul securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.