Joe Biden cere marţi Guvernului să faciliteze naturalizarea a nouă milioane de imigranţi eligibili în vederea primirii cetăţeniei americane, potrivit unor ofciali de rang înalt din cadrul administraţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură se află între o serie de decrete cu privire la imigraţie pe care preşedintele democrat urmează să le semneze marţi şi prin care îşi confirmă voinţa de a relua tradiţia primirii de imigranţi de către Statele Unite, pusă la încercare, auză administraţia sa, de către predecesorul său Donald Trump.

Preşedintele cere totodată o trecere în revistă a tuturor mecanismelor care frânează imigraţia legală şi integrarea imigranţilor, implementate de către Trump, ceea ce va conduce la ”schimbări radicale de politică”, declară oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului înainte ca preşedintele să semneze trei decrete.

Primul decret vizează înfiinţarea unui Grup de lucru însărcinat să reunească familiile imigranţilor despărţite prin politica ”toleranţei zero” la frontieră adoptată de administraţia Trump în 2018.

În urma unui val de condamnări, precedentul Guvern republican a renunţat la această politică, însă sute de copii nu şi-au mai regăsit părinţii.

Obiectivul Grupului este să-i identifice şi să propună soluţii în vedeea unei reuniri a familiilor despărţite de administraţia Trump, ”în funcţie de dorinţa şi situaţia” acestora.

Pentru moment, nu se ştie dacă se are în vedere o revenire pe teritoriul american a părinţilor sau copiilor expulzaţi.

REVIZUIREA REGULEI ”SARCINII SOCIETĂŢII”

Un al doilea decret vizează ţările de origine ale migranţilor.

În afară de o reluare a unor ajutoare economice, iniţiativa vizează să restabilească modalităţi de imigraţie legală la sursă - ca cele care au permis în timpul lui Barack Obama aducerea a sute de minori ai căror părinţi se aflau deja în Statele Unite, fără să fie nevoiţi, astfel, să recurgă la rute perciculoase ale imigraţiei.

Cel de-al treilea decret vizează să favorizeze integrarea imigranţilor stabiliţi în mod legal în Statele Unite.

Documentul prevede ”să facă naturalizarea mai accesibilă celor nouă milioane de persoane eligibile la cetăţenia americană”, potrivit oficialilor citaţi.

Acest obiectiv presupune o revizuire a regulei ”sarcinii societăţii”, introdusă în august 2019 de către administraţia Trump - cu scopul de a refuza să acorde green card sau cetăţenia americană imigranţilor care primesc ajutoare sociale, de exemplu îngrijiri de sănătate subvenţionate sau o alocaţie pentru locuinţă.

Majoritatea acestor reforme urmează să fie coordonate de către secretarul însărcinat cu Securitatea Internă (DHS).

Joe Biden l-a nominalizat în acest post pe Alejandro Mayorkas, iar Senatul urmează să se pronunţe asupra nominalizării.

În cazul unei confirmări, acest fiu de refugiaţi cubanezi, care a ajuns în Statele Unite pe când era copil, va fi primul hispanic care va conduce acest departament complex, care supervizează de la imigraţie şi poliţia de la frontieră la situaţii de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.