Preşedintele american Joe Biden a declarat, joi, că Statele Unite susţin vânzarea avioanelor de luptă de tip F-16 către Turcia şi că este încrezător că aprobarea Congresului necesară pentru vânzare poate fi obţinută, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţiile liderului american au fost făcute într-o conferinţă de presă la Madrid, la încheierea summitului NATO. El a respins sugestiile potrivit cărora sprijinul Washingtonului pentru vânzare ar fi fost oferit în schimbul susţinerii Turciei a aderării Suediei şi Finlandei la NATO.

”Ceea ce am spus în decembrie, după cum vă veţi aminti, a fost că ar trebui să le vindem avioanele F-16 şi să le şi modernizăm. Nu este în interesul nostru să nu procedăm astfel”, a spus Biden.

”Şi nu a existat un quid pro quo (n.r. termen în limba latină, care înseamnă favor pentru favor) în acest sens. Ideea este că trebui să vindem, dar am nevoie de aprobarea Congresului pentru a putea face acest lucru. Şi cred că o putem obţine”, a adăugat el.

Turcia a solicitat în octombrie Statelor Unite să cumpere 40 de avioane de luptă de tip F-16 fabricate de producătorul american Lockheed Martin Corp şi aproximativ 80 de seturi de modernizare pentru avioanele de război existente.

Congresul SUA şi-a schimbat atitudinea în privinţa Turciei în ultimii ani, după ce Ankara a achiziţionat sisteme de rachete de apărare fabricate din Rusia, declanşând aplicarea sancţiunilor SUA, precum şi eliminarea Turciei din programul avioanelor de luptă F-35.

Miercuri, un oficial american de rang înalt şi-a exprimat în mod deschis sprijinul pentru efectuarea vânzării.

Celeste Wallander, secretarul adjunct pentru Afacerile de Securitate Internaţională, a declarat reporterilor în cadrul unui apel că puternicele capacităţi de apărare ale Turciei vor întări apărarea NATO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.