Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden îl acuză pe preşedintele republican Donald Trump că va ”încerca să fure” alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi că ar putea refuza să le recunoască rezultatul, caz în care miliardarul ar fi dat afară din Casa Albă de armată, acuzaţii catalogate imediat drept ”ridicole” de către preşedinţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, i-a spus într-un interviu animatorului Trevor Noah că este îngrijorat de ideea că accesul la urne al americanilor ar putea fi limitat prin semănarea îndoielii cu privire la validitatea buletinelor de vot prin corespondenţă, trimise prin poştă, la care urmează să se recurgă în număr mare din cauza epidemiei covid-19.

”Aceasta este cea mai mare îngrijorare pe care o am. Preşedintele va încerca să fure aceste alegeri”, a declarat fostul vicepreşedinte american în emisiunea The Daily Show difuzată miercuri.

”Acelaşi individ a spus că toate buletinele de vot prin corespondenţă sunt frauduloase (...), în timp ce se aşează la birou, în Biroul Oval şi îşi completează buletinul de vot prin corespondenţă”, a declarat Biden, referindu-se la votul preşedintelui american în alegerile primare din Florida, în martie.

Trevor Noah îl întreabă, atunci, dacă se gândeşte la ceea ce va face Trump dacă va fi învins în alegeri şi va refuza să recunoască rezultatul scrutinului.

”Da, m-am gândit”, îi răpunde fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, adăugând că armata va interveni cu siguranţă.

”Vă promit, sunt absolut convins că îl vor escorta foarte rapid afară din Casa Albă”, spune Biden.

”Este o ipoteză absolut ridicolă”, a reacţionat joi, la Fox News, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

”Lăsaţi-i pe democraţi în demagogia lor să răspândească teorii ale complotului”, a adăugat ea.

Preşedintele american a glumit adesea pe tema voinţei sale de a rămâne la putere mai mult de două mandate.

Trump a spus, pe de altă parte, în mai multe rânduri, că votul prin corespondenţă este în mod necesar ”fraudulos”, ceea ce a determinat Twitter să semnaleze, în mai, pentru prima oară, unul dintre tweeturile locatarului Casei Albe ca înşelător.

Statele Unite, unde se formează binecunoscute cozi în ziua votului, se confruntă cu perspectiva unor alegeri a căror organizare să fie şi mai complicată, la 3 noiembrie, de pandemia noului coronavirus.

Joe Biden i-a spus lui Trevor Noah că mai multe state implementează măsuri în vederea obstrucţionării accesului la urne şi că intenţionează, din această cauză, să trimită observatori ”în toate circumscripţiile din ţară”

FRACTURA ÎNTRE TRUMP ŞI PENTAGON SE ADÂNCEŞTE

În contextul în care rolul armatei este tot mai scrutat în aceste vremuri tulburi, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley a făcut o declaraţie rară joi, exprimându-şi regretul faţă de faptul că s-a afişat alături de Donald Trump după dispersarea unor manifestaţii antirasiste în faţa Casei Albe, semn al unei fracturi care se adânceşte între Pentagon şipreşedintele american.

”Nu ar fi trebuit să mă aflu acolo”, a declarat ofiţerul cu cel mai înalt grad în armata americană care, la fel ca secretarul Apărării Mark Esper, săptămâna trecută, se distanţează de Donald trump.

La 1 iunie, o manifestaţie paşnică la Washington a fost dispersată pentru a-i elibera drumul şefului statului către Biseria Saint Jon, pentru a se fotografia cu Biblie în mână.

În contextul în care moartea afroamericanului George Floyd sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin a relansat dezbatere cu privire la discriminările rasiale, prin manifestaţii monstru în toată ţara, ”prezenţa mea în acel moment acolo şi în circumstanţele acelea au dat impresia că militarii intervin în politica internă”, a recunoscut  Milley.

”A fost o eroare, am învăţat lecţia şi sper sincer să învăţăm cu toţii lecţia”, a cintinuat el, pe un ton grav.

”Trebuie să respectăm scrupulos principiul unei armate apolitice, care s-a îndrădăcinat profund în chintesenţa republicii noastre”.

Imagini în care apare în uniformă de camuflaj alături de Donald Trump au fost folosite imediat de către Casa Albă într-un clip video cu accente electorale, lucru care l-a consternat pe general, potrivit unei surse militare.

Preşedintele american a fost aspru criticat din cauză că i-a îndemnat pe guvernatorii din ţară să reprime manifestaţiile şi după ce a ameninţat că va trimite armata în oraşe incapabile să restabilească ordinea.

Foşti oficiali militari, inclusiv fostul secretar al Apărării Jim Mattis, şi-au exprimat revolta faţă de ceea ce consideră o politizare a armatei.

”Nu mi-am imaginat niciodată că militari care depun jurământul pot primi ordinul, indiferent de circumstanţe, să încalce drepturile constituţionale ale concetăţenilor lor -şi cu atât mai puţin pentru a-i permite comandantului suprem ales să meargă să se pozeze, nebuneşte, cu comandanţi militari lângă el”, a scris fostul general din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini în revista The Atlantic.

Casa Albă a apărat aprig poza lui Donald trump în faţa Biserii Saint John, evocând voinţa acestuia de a ”transmite un mesaj puternic” şi comparându-l cu premierul britanic Winston Churchill în al doilea Război Mondial.

Însă acest episod pare că a provocat o conştientizare, în ierarhia miliatră, care s-a aflat în dezacord cu Executivul pentru a treia oară în doar câteva zile.

În contextul în care încă vorbea la 1 iunie despre străzile americane ca despre un ”câmp de bătălie” şi după ce a prepoziţionat a doua zi ”multiple unităţi de militari activi din Forţele terestre (US Army)” în jurul capitalei americane, secretarul Apărării Mark Esper s-a desolidarizat în mod public de preşedinte la 3 iunie.

”Nu sunt în favoarea decretării stării de insurecţie”, declara Esper, referindu-se la singurul text care i-ar fi permis lui Trump, comandantul suprem al forţelor americane, să desfăşoare militari activi împotriva cetăţenilor americani şi nu rezervişti din cadrul Gărzii Naţionale.

Şi Esper şi-a exprimat regretul.

”Am făcut tot posibilul să rămân apolitic şi pentru a evita situaţii care pot părea politice. Uneori am reuşit, alteori nu reuşesc s-o fac”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.