Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a spus din nou, joi, premierului israelian Benjamin Netanyahu că nu ar trebui să înceapă acţiunile militare în Rafah fără un plan credibil şi executabil de a proteja civilii palestinieni, a afirmat Casa Albă, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţia telefonică de joi dinte cei doi lideri este al doilea moment în mai puţin de o săptămână în care Biden l-a avertizat pe Netanyahu cu privire la acţiunea în sudul Fâşiei Gaza fără un plan privind asigurarea siguranţei a circa un milion de persoane care se adăpostesc acolo.

Cei doi au discutat şi despre negocierile privind ostaticii aflate în desfăşurare şi Biden a promis să continue să lucreze tot timpul pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor, care au petrecut 132 de zile în captivitatea Hamas, potrivit relatării Casei Albe cu privire la discuţie.

Joi, forţele israeliene au afirmat că au atact cel mai mare spital funcţional din Gaza, o incursiune care a tras noi semnale de alarmă privind soarta a sute de pacienţi şi cadre medicale şi a multor palestinieni strămutaţi care au căutat să se adăpostească de război.

Luptele de la spital vin în contextul în care Israelul se confruntă cu o presiune internaţională în creştere pentru a da dovadă de stăpânire de sine, după ce a anunţat că îşi va concentra ofensiva spre Rafah, ultimul loc relativ sigur din Gaza.

Anterior, în cursul acestei luni, Biden a afirmat că răspunsul militar al Israelului în Fâşia Gaza a fost ”exagerat” şi şi-a exprimat îngrijorarea serioasă privind bilanţul în creştere al morţilor civili din enclava palestiniană.

Războiul a început în 7 octombrie, când organizaţia Hamas, sprijinită de Iran, a trimis luptători în Israel, omorând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând 253 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

De atunci, ofensiva aeriană şi terestră a Israelului a devastat mica şi aglomerata Gaza, omorând 28.663 de oameni, de asemenea majoritatea civili, potrivit autorităţilor sanitare, şi forţând aproape toţi cei peste două milioane de locuitori să îşi părăsească locuinţele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.