Atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane, a urmărit să perturbe o potenţială normalizare a legăturilor dintre Israel şi Arabia Saudită, dorită de Riad, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a sugerat că Arabia Saudită vrea să recunoască Israelul, în comentariile pe care le-a făcut la o strângere de fonduri de campanie.

Arabia Saudită, care este o putere din Orientul Mijlociu şi găzduieşte cele două sanctuare cele mai sfinte ale islamului, şi-a oferit sprijinul pentru vecinii din Golf, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, care au stabilit relaţii cu Israelul în 2020 sub administraţia anterioară a SUA a lui Donald Trump.

Riadul nu le-a urmat exemplul, spunând că mai întâi ar trebui abordate obiectivele statelor palestiniene.

”Unul dintre motivele pentru care Hamas a atacat Israelul... ştiau că era pe cale să normalizeze relaţiile cu saudiţii. Ghici ce? Saudiţii au vrut să recunoască Israelul”, a spus Biden.

Potenţiala normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită şi alte state arabe a fost o prioritate de vârf pentru secretarul de stat Antony Blinken în timpul călătoriei sale din iunie la Riad, deşi el a recunoscut că nu ar trebui aşteptate progrese iminente.

Blinken a declarat pentru CNN, pe 8 octombrie, că ”nu ar fi o surpriză că o parte a motivaţiei (pentru atac) ar fi putut fi perturbarea eforturilor de a aduce Arabia Saudită şi Israelul împreună”.

Biden a declarat pentru CBS 60 Minutes, într-un interviu difuzat duminica trecută, că perspectiva normalizării este”„încă vie, va dura un timp”.

Israelul a răspuns la atacul din 7 octombrie lovind Gaza cu lovituri aeriene, ucigând peste 4.000 de oameni, şi a spus că va acţiona pentru a elibera ostaticii luaţi de militanţii Hamas în timp ce va distruge grupul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.