Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri noi măsuri istorice în ceea ce priveşte datoriile celor care au făcut credite pentru studii, precum scutirea a până la 20.000 de dolari pentru milioane de absolvenţi care au primit o subvenţie Pell şi extinderea perioadei de îngheţare a plăţilor pentru ultima dată până la sfârşitul anului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Educaţia este un bilet către o viaţă mai bună... dar cu timpul, acel bilet a devenit prea scump pentru prea mulţi americani”, a spus Biden în timpul unui discurs de la Casa Albă.

”Astfel, o întreagă generaţie este acum încărcată cu datorii care nu sunt sustenabile în schimbul unei încercări, cel puţin, de a obţine o diplomă de licenţă. Povara este atât de grea încât, chiar dacă ai absolvit, s-ar putea să nu ai acces la viaţa din clasa de mijloc pe care diploma de licenţă ţi-o asigura în trecut”, a mai subliniat el.

Planul amplu al preşedintelui privind împrumuturile pentru studenţi urmează negocierilor extinse şi directe de la Casa Albă între părţile interesate şi parlamentari înainte de data stabilită la sfârşitul lunii august de reluare a plăţilor.

Decizia îi dezamăgeşte deja pe mulţi. Partidele de stânga susţin că preşedintele ar fi trebuit să ofere o perioadă mai lungă de scutire în ceea ce priveşte plata împrumuturilor, iar partidele de dreapta consideră că Biden îi pedepseşte pe americanii care au evitat să se îndatoreze.

În schimb, decizia îndeplineşte una dintre promisiunile din campania electorală a lui Biden prin emiterea de reforme majore în sistemul de împrumuturi pentru studenţii din America şi oferirea de ajutor milioanelor de debitori actuali şi viitori.

Persoanele care au împrumuturi la Departamentul Educaţiei şi câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an sunt eligibile pentru scutire de împrumut pentru studenţi de până la 20.000 dolari dacă au primit suvenţii Pell, care sunt acordate studenţilor din familii cu venituri mici şi medii. Persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 dolari pe an, dar nu au primit suvenţii Pell sunt eligibile pentru scutire de împrumut în valoare de 10.000 dolari.

Biden a spus că ”acţiunile direcţionate ale administraţiei sunt pentru familiile care au cea mai mare nevoie: oamenii muncitori şi din clasa de mijloc afectaţi în special în timpul pandemiei, cu un salariu de 125.000 de dolari pe an”. Liderul american a mai precizat că ”aproximativ 90% dintre beneficiarii eligibili câştigă sub 75.000 de dolari”.

Departamentul Educaţiei va anunţa detalii despre modul în care debitorii pot solicita această scutire printr-o cerere în săptămânile următoare. Milioane de debitori vor putea primi ajutor automat pe baza datelor existente privind veniturile.

În plus, departamentul propune o lege federală menită să simplifice gestionarea sistemului de împrumut pentru studii pentru debitorii actuali şi viitori.

Legea propusă ar modifica rambursarea în funcţie de venit pentru împrumuturile pentru studenţi, reducând la jumătate suma pe care debitorii ar trebui să o plătească în fiecare lună pentru împrumuturile lor pentru studii de licenţă. În schimb, debitorii ”cu împrumuturi atât pentru licenţă, cât şi pentru master vor plăti o rată medie ponderată”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.