Preşedintele american Joe Biden a criticat Curtea Supremă a Statelor Unite pentru că ”nu funcţionează bine”, la o strălucitoare strângere de fonduri organizată sâmbătă la Los Angeles la care au participat fostul preşedinte Barack Obama şi celebrităţi de top de la Hollywood şi la care a atras 28 de milioane de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentatorul TV Jimmy Kimmel a început prin a prezenta un montaj video care a comparat performanţele ca preşedinte ale lui Biden cu cele ale predecesorului său şi actualul conracandidat republican Donald Trump.

El a atras urale din partea publicului la Teatrul Peacock, din centrul oraşului Los Angeles, unde celebrităţile de la Hollywood George Clooney şi Julia Roberts s-au numărat printre invitaţi.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Biden, un democrat care a denunţat frecvent decizii specifice ale Curţii, dar a rezistat unui atac total asupra acesteia, a declarat sâmbătă că ”Curtea Supremă nu a fost niciodată la fel de izolată ca astăzi”.

”Adevărul este că nu a existat niciodată o instanţă care să fie atât de depăşită”, a spus Biden.

El a remarcat că judecătorul conservator Clarence Thomas a spus că instanţa, care a anulat dreptul federal pentru avort, în vigoare timp de o jumătate de secol, ar trebui să reconsidere lucruri precum fertilizarea in vitro şi contracepţia.

Trump a nominalizat trei dintre cei şase conservatori care controlează tribunalul format din nouă membri. El şi Biden se află într-o cursă strânsă de revanşă pentru alegerile din 5 noiembrie.

Dacă Trump va fi ales din nou, a spus Biden, ”probabil să aibă doi noi numiţi la Curtea Supremă”.

”Ideea că, dacă va fi reales, va numi încă doi care arborează steaguri cu susul în jos... Cred că este una dintre cele mai înfricoşătoare părţi”, a spus Biden.

El se referea la o controversă recentă care l-a implicat judecătorul Samuel Alito, care a permis ca steagurile asociate mişcării de inversare a pierderii lui Trump în 2020 în faţa lui Biden – inclusiv un steag american răsturnat – să fie arborate în faţa caselor sale din Virginia şi New Jersey.

Parlamentarii democraţi, invocând afişările drapelului, au spus că Alito ar trebui să se recuze dintr-un caz care implică pretenţia lui Trump de imunitate prezidenţială faţă de urmărirea penală pentru acuzaţiile penale federale legate de eforturile sale de a anula rezultatele din 2020.

De când Biden a preluat mandatul, majoritatea conservatoare a curţii a restricţionat, de asemenea, acţiunile afirmative, drepturile homosexualilor, controlul armelor şi reglementările de mediu. A blocat agenda preşedintelui privind imigraţia, împrumuturile pentru studenţi, mandatele de vaccinare şi schimbările climatice.

Obama a spus că ”puterea Curţii Supreme este determinată de alegeri. Ceea ce vedem acum este un produs secundar al anului 2016”, când a fost ales Trump.

” Sperăm că ne-am învăţat lecţia. Pentru că aceste alegeri contează, a continuat Obama”.

”CEA MAI MARE STRÂNGERE DE FONDURI A DEMOCRAŢILOR

Campania Biden a sperat ca evenimentul plin de staruri să demonstreze putere şi elan, în ciuda cotelor scăzute de aprobare ale lui Biden şi a îngrijorărilor cu privire la vârsta preşedintelui, care are 81 de ani.

”Aceasta va fi una dintre cele mai mari strângeri de fonduri pe care le-am avut”, a declarat Ajay Jain Bhutoria, vicepreşedinte financiar la Comitetul Naţional Democrat.

O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Biden a spus că ”28 de milioane de dolari se îndreaptă spre strângerea de fonduri a preşedintelui Biden în Los Angeles - şi continuă. Aceasta este cea mai mare strângere de fonduri democrată din istorie”.

Campania Biden a depăşit suma de 26 de milioane de dolari generată de o strângere de fonduri din luna martie în New York City, la care comediantul şi prezentatorul TV Stephen Colbert i-a găzduit pe Biden, Obama şi fostul preşedinte Bill Clinton.

Pachetul de bilete de top pentru evenimentul din LA costă 500.000 de dolari, au spus oficialii campaniei.

Între alte celebrităţi care au urcat pe scenă la evenimentul de sâmbătă s-au aflat Jack Black, Jason Bateman, Kathryn Hahn şi Sheryl Lee Ralph.

În ultimele săptămâni, Mark Hamill, din Războiul Stelelor, şi-a făcut apariţia la un briefing al Casei Albe pentru a-l lauda pe preşedinte, Robert De Niro a apărut în Manhattan-ul de jos pentru o conferinţă de presă la comanda campaniei Biden, iar Steven Spielberg a ajutat campania Biden cu povestiri.

Actorul Michael Douglas a organizat o strângere de fonduri pentru preşedinte, iar artiştii Queen Latifah, Lenny Kravitz, Lizzo, James Taylor, Christina Aguilera şi Barbra Streisand au cântat toţi pentru a-l ajuta pe Biden să strângă bani.

Strângerea de fonduri din campania lui Biden din aprilie a fost sub cea a lui Trump pentru prima dată, după ce fostul preşedinte şi-a intensificat operaţiunea comună cu Comitetul Naţional Republican şi a făcut titluri de presă cu sumele mari atrase.

Democraţii şi-au menţinut în continuare un avantaj general în faţa de Trump în privinţa fondurilor atrase, iar campania lui Biden continuă să aibă un cufăr de război considerabil mai mare.

Biden şi Trump sunt la egalitate în sondajele naţionale cu mai puţin de cinci luni înainte de alegeri, în timp ce Trump are avantaj în statele indecise care vor stabili alegerile, arată sondajele recente.

În chestiuni economice precum inflaţia, Trump are scoruri mai mari la alegători în general decât Biden. Democraţii au contat de mult pe zona liberală Los Angeles ca o sursă bogată de sprijin financiar.

Republicanii îi condamnă adesea pe democraţii din toată ţara ca fiind finanţaţi de elitele de la Hollywood şi liberalii din California.

Dar donatorii statului finanţează campanii prezidenţiale de ambele părţi ale culoarului. Biden şi Trump au strâns amândoi în acest stat mai multe fonduri pentru campaniile de realegere decât oriunde altundeva, conform declaraţiilor de strângere de fonduri depuse la Comisia Electorală Federală.

Biden a strâns în California 24 de milioane de dolari până la 30 aprilie, iar Trump 11,7 milioane de dolari, conform Comisiei Electorale Federale.

Preşedintele nu a putut găzdui strângeri de fonduri de la Hollywood în mare parte din 2023 din cauza grevelor din sector. Dar, de când au fost soluţionate revendicările, Biden a fost titularul mai multor strângeri de fonduri în acest stat, inclusiv una în decembrie, unde biletele de top s-au apropiat de 1 milion de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.