Beligeranţii libieni ”vor sincer să înceapă să negocieze”, a anunţat marţi emisarul ONU pentru Libia Ghassan Salame, în a doua zi de negocieri la Geneva menite să conducă la un armistiţiu de durată în această ţară devastată de un război civil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă embargoul impus armamentului destinat Libiei continuă să fie încălcat de ambele tabere, iar mercenari noi sosesc zilnic în ţară, a subliniat în faţa presei Ghassan Salame.

Doup delegaţii alcătuite din câte cinci ofiţeri militari sunt prezente la geneva, una reprezentând Armata Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul ţării, iar cealaltă Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tripoli.

Forţele mareşalului Haftar au lansat în aprilie o ofensivă în vederea cuceririi Tripoli. Confruntări armate continuă pe teren, în pofida îndemnului Rusiei şi Turciei, care susţin cele două tabere opuse, la 12 ianuarie, la un armistiţiu.

O Conferinţă Internaţională privind situaţia din Libia a avut loc la Berlin la 18 ianuarie, în vederea unei reduceri a amestecului străin în războiul civil.

Ghassan Salame a anunţatcă delegaţiile de la Geneva vor ”să arunce poduri cu privire la modul în care poate fi organizat pe teren un armistiţiu durabil şi viabil”.

”Am început ieri să discutăm cu ei despre o lungă listă de puncte pe ordinea de zi, începând cu o încercare de transformare a armistiţiului într-un armistiţiu mai solid, mai puţin adesea încălcat de fiecare tabără, dar şi cu privire la transformarea acestui armistiţiu într-un acord veritabil de încetarea focului”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.