Un tribunal din Belarus a condamnat-o, vineri, pe Sofia Sapega, la şase ani de închisoare pentru instigare la ură socială, a anunţat grupul pentru drepturile omului Vyasna. Sofia Sapega este iubita jurnalistului disident Roman Protasevici, iar cei doi tineri au fost plasaţi în arest la domiciliu după ce avionul comercial în care se aflau a fost deturnat în Belarus anul trecut. Protasevici nu a fost încă judecat, iar stadiul anchetei sale este neclar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sofia Sapega, o cetăţeană rusă în vârstă de 24 de ani, zbura împreună cu iubitul ei Roman Protasevici, un blogger disident care îl critică pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, cu un avion Ryanair de la Atena la Vilnius în mai 2021, când avionul a fost deturnat către Minsk de către autorităţile belaruse.

Belarus a precizat la acea vreme că a ordonat avionului să aterizeze după o informare anonimă potrivit căreia la bord se afla o bombă. Ameninţarea cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar Protasevici şi Sapega au fost imediat reţinuţi.

Deturnarea avionului comercial şi arestarea cuplului au provocat indignare internaţională şi a determinat Uniunea Europeană şi Statele Unite să impună mai multe sancţiuni împotriva Belarusului.

Protasevici nu a fost încă judecat, iar stadiul anchetei sale este neclar.

Bloggerul, care a fugit din Belarus în 2019, a lucrat ca editor la canalul polonez Nexta Live pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Canalul, care aduce critici ostile la adresa lui Lukaşenko, a jucat un rol important în difuzarea şi coordonarea protestelor opoziţiei în 2020.

Protestele în masă au izbucnit în urma unor aşa-numite alegeri prezidenţiale falsificate, care i-au asigurat lui Lukaşenko al şaselea mandat la putere. Preşedintele belarus a negat că ar fi falsificat alegerile şi a luat măsuri dure împotriva opoziţiei, ai cărei lideri au fost arestaţi sau forţaţi să ia calea exilului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.