Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a câştigat al şaselea mandat de preşedinte obţinând 80,23 la sută din totalul voturilor, potrivit rezultatelor oficiale. Principalul său contracandidat, Svetlana Tikhanovskaia, a obţinut 9,9 la sută din voturi.

Duminică seară, mii de locuitori din Belarus au ieşit în stradă pentru a protesta, la scurt timp după apariţia rezultatelor unui sondaj la ieşirea de la urne care arăta că Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile. Forţele de orrdine au intervenit cu grenade cu efect acustic şi luminos, cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă. O persoană a murit şi alte zeci au fost rănite.

Potrivit ONG-ului Viasna, un tânăr a suferit un traumatism cranian fatal după ce a fost lovit de un vehicul în centrul oraşului Minsk, în timpul protestelor.

În Belarus au fost arestate cel puţin 300 de persoane implicate în manifestaţii, dintre care 152 la Minsk.

Belarus nu a mai organizat din 1995 un scrutin considerat liber şi corect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.