Ministerul Apărării din Belarus a anunţat, luni, că Minskul reia activităţile de verificare în temeiul tratatelor internaţionale existente de control asupra armelor, după o pauză de doi ani în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul belarus al Apărării a comunicat că a trimis o notificare statelor participante ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) că intenţionează să reia verificările pe bază de reciprocitate.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a încetat să mai permită inspecţiile de arme în 2020, pe fondul pandemiei. În contextul tensiunilor sporite dintre Europa şi Minsk, în special cu privire la rolul Belarusului în invazia Rusiei asupra Ucrainei, membrii OSCE au cerut Minskului să readmită inspectori pentru a verifica stocurile sale de arme.

Belarus a declarat săptămâna trecută că o serie de alte ţări, inclusiv Polonia vecină, un aliat al NATO, nu au reluat încă inspecţiile de armament prin intermediul OSCE.

Ambasada Belarusului la Viena – care reprezintă Minsk la OSCE – a acuzat Polonia, Lituania şi Ucraina că politizează problema şi refuză să discute chestiunile legate de controlul armelor, a relatat agenţia de presă de stat Belta.

Luni, Ministerul Apărării a precizat că Minskul este dispus să permită inspectorilor de arme accesul în ţară, dar numai pe bază de reciprocitate, dacă oficialilor belaruşi li se permite să inspecteze stocurile altor naţiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.