Jurnaliştii BBC l-au identificat luni după-amiază pe jihadistul acuzat că a orchestrat atentatul din iunie 2015, care a zguduit staţiunea turistică Sousse din Tunisia. Un număr de 38 de persoane şi-ai pierdut viaţa în atac, printre care se numără 30 de cetăţeni britanici. Însă, se pare că atentatul a fost orchestrat de Chamseddine al-Sandi, potrivit unor mărturii ale suspecţilor arestaţi de autorităţile tunisiene, deşi cel care a deschis focul a fost Seifeddine Rezgui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile tunisiene l-au ucis pe Seifeddine Rezgui după atacul armat din iunie 2015, care a început pe plaja staţiunii turistice şi la hotelul Imperial din Sousse. Însă, suspecţii arestaţi au susţinut că Rezgui a fost recrutat şi a primit ordine de la Chamseddine al-Sandi, care a condus o celulă militantă responsabilă atât pentru atentatul din Sousse, cât şi pentru atacul armat de la Muzeul Naţional Bardo din Tunis. 

Ambele atentate au fost revendicate de jihadiştii Statului Islamic.

Documentele obţinute de jurnaliştii britanici indică faptul că Rezgui a colaborat îndeaproape cu membrii grupării care a atacat Muzeul Naţional Bardo. Aceste documente prezintă cum Rezgui s-a întâlnit cu ceilalţi jihadişti în cafenelele şi moscheile din Tunis. De asemenea, teroriştii s-au antrenat împreună într-o tabără a jihadiştilor Statului Islamic din Libia.

Chamseddine al-Sandi este responsabil pentru recrutarea atacatorilor şi chiar a plătit călătoria acestora până la tabăra ISIS din Libia. De asemenea, el le-a dat ordine în mod direct atacatorilor din Sousse şi Tunis.

Autorităţile tunisiene cred că al-Sandi a reuşit să fugă în Libia şi au emis un mandat de arestare pe numele său în legătură cu cele două atentate revendicare de Statul Islamic.

Printre cele 38 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atacul armat din Soussa se numără inclusiv 30 de cetăţeni din Marea Britanie. Ancheta cu privire la moartea turiştilor britanici va începe săptămâna viitoare, dar avocaţii familiilor susţin că nu au informaţii despre implicarea lui al-Sandi.

”Nu l-am mai văzut. Dacă ai dreptate şi familiile văd imaginea sa, atunci vor fi şocate să vadă faţa bărbatului care le-a provocat atâta tristeţe”, a declarat avocatul Demetrius Danas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.