Preşedintele Barack Obama s-a folosit de ultima conferinţă de presă pentru a apăra decizia de comutare a sentinţei dure, pe care a primit-o avertizorul de integritate Chelsea Manning. Liderul american a explicat că scurtarea sentinţei serveşte justiţiei în cazul fostului militar, care a transmis o serie de informaţii extrem de sensibile despre corespondenţe diplomatice, documente, videoclipuri şi rapoarte ale armatei către WikiLeaks. Obama a concluzionat că avertizorul de integritate a executat deja o parte dintr-o sentinţă extrem de grea, iar comutarea pedepsei nu va transmite un semnal greşit.
”Sunt foarte confortabil cu ideea că justiţia a fost servită în cazul Chelsea Manning”, a precizat preşedintele de la Casa Albă.
Barack Obama a ţinut să explice că avertizorul de integritate a executat deja o pedeapsă extrem de grea în spatele gratiilor, iar decizia sa de a-i comuta pedeapsa de la cei 35 de ani primiţi în justiţie la 7 ani deja executaţi nu semnalizează o nouă atitudine indulgentă a autorităţilor cu privire la cei care scurg informaţii secrete.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
De asemenea, preşedintele a precizat că Chelsea Manning a trecut printr-un proces şi a acceptat consecinţele faptelor sale, în vreme ce sentinţa magistraţilor a fost disproporţionată în raport cu pedepsele aplicate în cazurile similare ale unor avertizori de integritate din Statele Unite.
Chelsea Manning a transmis peste 700.000 de documente, corespondenţe diplomatice, videoclipuri secretizate şi rapoarte ale armatei americane către WikiLeaks. Scurgerile de informaţii au pus atunci în pericol viaţa mai multor agenţi sau soldaţi americani, care erau desfăşuraţi în state considerate periculoase.
Barack Obama a explicat că comutarea pedepsei nu a avut legătură cu oferta înaintată de către Julian Assange, acesta din urmă anunţând săptămâna trecută că este pregătit să accepte extrădarea sa în Statele Unite dacă preşedintele îl va graţia pe Chelsea Manning, considerat un adevărat erou pentru WikiLeaks.
”Nu acord prea multă atenţie tweet-urilor lui Assange”, a notat preşedintele de la Casa Albă.
Chelsea Manning a încercat de două ori să se sinucidă anul trecut şi a trecut prin greutăţi în încercarea de a supravieţui ca femeie transgender în închisoare militară Fort Leavenworth.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.