Preşedintele Barack Obama a promis luni noaptea că are de gând să apeleze la dreptul la veto pentru a bloca o legislaţie a congresmanilor republicani, care vor să sisteze tranzacţiile financiare legate de exportul de avioane pentru pasageri în Iran. Liderul american susţine că o asemenea legislaţie ar submina implementarea acordului nuclear dintre puterile occidentale şi Teheran, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republicanii încearcă să treacă prin Camera Reprezentanţilor o legislaţie care ar pune capăt vânzării de avioane de pasageri Airbus şi Boeing în Iran. 

Iranienii au început să achiziţioneze avioane de pasageri abia după implementarea acordului nuclear, pentru a-şi înnoi o flotă de aparate de zbor extrem de învechită şi periculoasă.

Casa Albă a precizat că partenerii internaţionali vor considera o asemenea legislaţie drept o încălcare a acordului nuclear. 

Statele Unite împreună cu Marea Britanie, Rusia, Franţa, China şi Germania au căzut de acord să ridice sancţiunile internaţionale, dacă iranienii îşi vor reduce programul nuclear.

De asemenea, companiile Airbus şi Boeing au semnat un contract pentru a vinde sau închiria peste 200 de avioane de zbor liniei IranAir.

Iranienii au o flotă de avioane de pasageri extrem de învechită, care a rezistat deceniilor de embargo cu ajutorul unor piese de contrabandă sau unor reparaţii improvizate.

Republicanii susţin că avioanele de pasageri ar putea să fie folosite în scop militar, cum ar fi transportarea luptătorilor iranieni pentru a se lupta cu americanii în Siria.

De asemenea, măsura legislativă ar limita rolul băncii de Export-Import în finanţarea vânzărilor către Iran. Mai multe bănci au evitat să se implice în finanţarea achiziţionării avioanelor de pasageri, întrucât există riscul implementării unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului.

Camera Reprezentanţilor ar putea să aprobe în cursul acestei săptămâni noua legislaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.