Economia Rusiei se va contracta între 8 şi 10% în 2022, potrivit noilor estimări ale Băncii Centrale a Rusiei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca Centrală a Rusiei a precizat că activitatea economică a început să scadă în martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, iar statele occidentale au impus sancţiuni. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, a existat o scădere a activităţii consumatorilor şi a afacerilor şi un declin al importurilor şi exporturilor.

Afacerile din Rusia se confruntă în prezent cu dificultăţi considerabile din punct de vedere al producţiei şi logisticii.

”Mediul extern pentru economia rusă rămâne provocator şi restricţionează semnificativ activitatea economică”, se mai arată în comunicatul băncii.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11.2% în 2022, iar săptămâna trecută, FMI a estimat o contracţie de aproximativ 8,5% în acest an.

Conform Băncii Centrale, economia Rusiei nu va începe să se redreseze până la sfârşitul anului 2023.

”În 2023, economia Rusiei va începe să crească treptat pe fondul unei transformări structurale. În trimestrul 4 din 2023, producţia va creşte cu 4,0 până la 5,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cu toate acestea, modificarea globală a PIB-ului în 2023 va fi cuprinsă în intervalul (-3,0)-0,0%”

Estimările economice au venit pe măsură ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor ruseşti de la 17% la 14%. Încetinirea activităţii de consum şi redresarea rublei au redus rata inflaţiei din ţară.

Cu toate acestea, se preconizează că preţurile vor continua să crească, iar inflaţia va fi între 18 până la 23% în 2022, cu o scădere de până la 5-7% în 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.