Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat marţi dimineaţă ”extrem de îngrijorat” de presupusele atrocităţi comise împotriva civililor în metropola Alep, unde forţele guvernamentale siriene au intrat în ultima etapă a operaţiunilor de recapturare a districtelor controlate până în acest moment de grupări rebele, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul General este alarmat de aceste relatări legate de atrocităţi comise împotriva unui număr ridicat de civili, inclusiv femei şi copii, în ultimele ore de operaţiuni în Alep”, se arată într-o declaraţie a liderului Naţiunilor Unite.

Ban Ki-moon a cerut forţelor guvernamentale şi aliaţilor să-i protejeze pe civili şi să respecte legislaţia internaţională.

Însă, un răspuns s-a lăsat aşteptat din partea Siriei sau Rusiei.

Rebelii s-au retras din toate cartierele situate la est de râul Alep după ce au pierdut controlul în districtul Sheikh Saeed.

Raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale şi aliaţilor ruşi au continuat să lovească cartierele rebele, iar civilii blocaţi în respectivele districte susţin că situaţia este una cu adevărat apocaliptică.

”Situaţia este astăzi extrem de dificilă”, a declarat liderul rebelilor din gruparea Fastaqim, Zakaria Malahifji.

De asemenea, un reprezentant al rebelilor a precizat că rebelii vor încerca să reziste înaintării trupelor guvernamentale de pe malul vestic al râului Alep.

”Ne aşteptăm la o nouă linie a frontului”, a declarat reprezentantul rebelilor din gruparea Jabha Shamiya.

O sursă din armata siriană a precizat că retragerea neaşteptată a rebelilor a reprezentant ”o prăbuşire uriaşă pentru moralul teroriştilor”.

Preşedintele Bashar al-Assad este extrem de aproape de a prelua controlul complet asupra metropolei Alep. O asemenea cucerire ar putea să reprezintă cel mai mare câştig pentru forţele guvernamentale siriene după aproape şase ani de război civil.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că peste 2.200 de rebeli s-au predat şi 100.000 de civili au părăsit cartierele asediate de la începutul ofensivei extrem de violente asupra metropolei Alep.

Zeci de mii de civili rămân blocaţi în continuare în districtele controlate de rebeli, care sunt lovite zilnic de raiduri aeriene.

Activiştii se tem pentru viaţa lor în cazul în care vor ajunge în mâinile forţelor guvernamentale, care au o reputaţie pentru dispariţii şi pentru tortură.

”Nu pot pur şi simplu să mă predeau... vorbesc despre ce se întâmplă şi asta este o crimă”, a scris un profesor de engleză pe Twitter.

Alţi oameni sunt blocaţi sub dărâmături şi nu mai au nicio speranţă să fie salvaţi având în vedere înaintarea trupelor guvernamentale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.