Ministrul Apărării din Azerbaijan a acuzat insurgenţa etnicilor armeni din teritoriul disputat Nagorno-Karabah că a încălcat acordul de încetarea a ostilităţilor de 115 ori în prima noapte, după ce tabăra armeană a salutat respectarea armistiţiului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, forţele etnicilor armeni din teritoriul Nagorno-Karabah au pierdut 29 de soldaţi, iar alţi 101 au fost răniţi în conflictul armat de patru zile cu armata Azerbaijanului, în vreme ce bilanţul victimelor în rândul azerilor se ridică la 16.

Azerbaijanul şi forţele etnicilor armeni din teritoriul Nagorno-Karabah au convenit marţi asupra unui acord imediat de încetare a ostilităţilor în regiunea disputată din Cauzaz.

Enclava Nagorno-Karabah este controlată de etnicii armeni încă din anii `90, iar între creştinii armeni şi musulmanii azeri există rivalităţi la 22 de ani de la încheierea războiului separatist, care a dus la ruperea teritoriului de Azerbaijan.

Separatiştii acuză executivul de la Baku că a folosit în conflict armament greu, inclusiv lansatoare de rachete Smerch. În timp ce, azerii au ameninţat că va lansa un asalt asupra capitalei Stepanakert.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a precizat că Ankara va continua să-i susţină pe azeri în conflict, în vreme ce armenii se bucură de susţinerea Kremlinului.

Mediatori din Rusia, Statele Unite şi Franţa se vor întâlni marţi la Viena pentru a discuta despre situaţia din teritoriul disputat. În vreme ce mai multe state europene au făcut un apel pentru încetarea imediată a ostilităţilor, întrucât escaladarea conflictelor ar putea să destabilizeze întreaga regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.