Autorităţile din Azerbaidjan au arestat luni doi jurnalişti de la filiala locală a unei agenţii de ştiri de stat din Rusia, într-o acţiune ce riscă să alimenteze şi mai mult tensiunile cu Moscova în urma arestării în Rusia a unor etnici azeri suspectaţi de infracţiuni grave, relatează Reuters.
Ministerul de Interne al Azerbaidjanului a afirmat într-un comunicat că a lansat o investigaţie asupra agenţiei Sputnik Azerbaidjan, după ce a efectuat o descindere în birourile acesteia în cursul zilei de luni.
Agenţia rusă de stat RIA a declarat că doi membri ai personalului - şeful consiliului editorial şi redactorul-şef - au fost reţinuţi.
Ministerul de Interne din Azerbaidjan a publicat o înregistrare video care arată cum ofiţerii conduc doi bărbaţi încătuşaţi în dubele poliţiei.
O altă instituţie de presă rusă, Ruptly, a declarat ulterior că unul dintre redactorii săi a fost reţinut după ce a încercat să filmeze acţiunea poliţiei la birourile Sputnik din Baku.
Poliţia din Baku a declarat că va investiga Sputnik Azerbaidjan pentru finanţare ilegală.
Tensiunile dintre Rusia şi Azerbaidjan, o fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, au crescut în ultimele zile după ce anchetatorii din Ekaterinburg, un oraş industrial rus, au arestat şase persoane în urma unei serii de raiduri în legătură cu crime mai vechi nerezolvate, inclusiv crime în serie. Aceştia au declarat că au reţinut şase persoane, toate având paşapoarte ruseşti, dar au spus şi că doi suspecţi au murit. Ministerul de Interne al Azerbaidjanului a identificat persoanele ca fiind etnici azeri. Unul dintre suspecţi a murit din cauza unei insuficienţe cardiace, au afirmat anchetatorii ruşi într-o declaraţie, iar testele medicale vor dezvălui cauza morţii altui suspect. Cadavrele suspecţilor urmau să ajungă la Baku cu avionul luni seară pentru a fi examinate de experţi.
Baku a acuzat poliţia rusă de efectuarea de execuţii extrajudiciare „pe motive etnice”, acuzaţie respinsă de Moscova.
Luni, în timp ce raidul asupra Sputnik Azerbaidjan era în desfăşurare, Rusia l-a convocat pe ambasadorul Azerbaidjanului la Moscova pentru ceea ce a descris ca fiind „acţiunile neprietenoase” ale ţării sale şi „detenţia ilegală” a jurnaliştilor ruşi care lucrează în ţară.
JURNALIŞTI DEŢINUŢI „CA TERORIŞTII”
În februarie, guvernul de la Baku a închis postul Sputnik Azerbaidjan, care este o filială a agenţiei media de stat ruse Rossia Segodnia, dar acesta a continuat să funcţioneze cu mai puţin personal.
Directorul general al Rossia Segodnia, Dmitri Kiselev, a declarat că Sputnik şi oficialii azeri au încercat să încheie un acord temporar care să permită Sputnik să continue să lucreze în Baku.
Rusia, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a fost şocată de acţiunile oficialilor de securitate azeri care i-au condus pe membrii personalului „cu braţele răsucite şi capetele plecate, ca şi cum ar fi fost terorişti”.
„Toate acestea par a fi un pas deliberat menit să înrăutăţească relaţiile dintre ţările noastre”, a scris el.
Parlamentul Azerbaidjanului s-a retras de la discuţiile bilaterale planificate la Moscova pe fondul recentei controverse şi a anulat o vizită a unui viceprim-ministru rus.
Duminică, Ministerul Culturii din Azerbaidjan a declarat că anulează, de asemenea, evenimentele culturale planificate de organizaţii ruseşti de stat şi private din cauza „execuţiilor ţintite şi extrajudiciare şi a actelor de violenţă comise de agenţiile ruse de aplicare a legii”.
Întrebat despre decizia Ministerului Culturii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: „Regretăm sincer astfel de decizii. Credem că tot ceea ce se întâmplă (în Ekaterinburg) este legat de activitatea agenţiilor de aplicare a legii, iar acest lucru nu poate şi nu ar trebui să fie un motiv pentru o astfel de reacţie”, a declarat Peskov reporterilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.