Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, a catalogat joi seara drept ”confuză şi îngrijorătoare” poziţia Statelor Unite vizavi de soluţionarea conflictului dintre israelieni şi palestinieni, precum şi faţă de obţinerea păcii în Orientul Mijlociu. Declaraţia diplomatului francez vine ca reacţie la ultimele comentarii făcute de preşedintele american, care a susţinut că soluţia celor două state nu reprezintă singura alternativă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am vrut să-i reamintesc, după întâlnirea dintre Donald Trump şi Bejamin Netanyahu, că pentru Franţa nu există alte alternative decăt soluţia celor două state, iar cealaltă opţiune prezentată de Tillerson nu este una realistă, corectă sau echilibrată”, a declarat Ayrault în urma unei discuţii purtate cu secretarul de stat Rex Tillerson în marja summitului G20 de la Bonn.

Diplomatul francez nu a dat mai multe detalii despre opţiunea propusă de către Tillerson.

Însă, Donald Trump a susţinut că opţiunea celor două state nu este singura alternativă pentru rezolvarea tensiunilor dintre palestinieni şi israelieni, precizând că va fi fericit cu orice vor alege cele două părţi implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Deci mă uit la soluţia celor două state şi la un singur stat. Mie îmi place soluţia acceptată de ambele părţi şi sunt foarte fericit cu ce vor cele două părţi. Pot să trăiesc cu ambele. M-am gândit la un moment dat că ar fi mai uşor cu două state”, a precizat preşedintele Statelor Unite.

Jean-Marc Ayrault s-a arătat mai încântat de poziţia adoptată de Tillerson cu privire la sancţiunile economice împotriva Rusiei, după ce secretarul de stat a promis că ridicarea sancţiunilor va fi luată în considerare doar dacă există progrese importante în ceea ce priveşte implementare termenilor acordului de la Minsk.

Însă, diplomatul francez nu a reuşit să găsească o poziţie comună cu privire la acordul nuclear iranian, după ce Tillerson a propus revizuirea completă a acordului semnat de marile puteri cu liderii de la Teheran. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.