Avocatul Ramon Fonseca Mora, coacţionarul firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, denunţă încălcarea confidenţialităţii clienţilor săi în masiva scurgere de informaţii Panama Papers, în care firma a jucat un rol central în crearea de companii paravan şi offshore-uri pentru cei mai bogaţi oameni ai lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fonseca a declarat că firma de avocatură şi servicii juridice, cu sediul în Panama şi filiale în peste 35 de ţări, a suferit o scurgere de informaţii reuşită, dar limitată. El a denunţat publicarea de documente privind companiile offshore deţinute de clienţii săi, printre care se numără şefi de state, fotbalişti şi liderii grupărilor de crimă organizată, ca fiind rezultatul unei campanii internaţionale împotriva confidenţialităţii.

Avocatul a argumentat că firma sa gestionează peste 240.000 de companii offshore, iar cele mai multe au fost folosite pentru un scop legitim.

”Ne-am dedicat munca pentru a pune la cale structuri legale pe care le vindem intermediarilor, precum bănci avocaţi, contabili şi trusturi. Aceşti intermediari au la rândul lor clienţi, dar noi nu intrăm în contact cu cei din urmă. Credem că este vorba de o campanie internaţională împotriva confidenţialităţii. Confidenţialitatea este un drept uman sacru, însă există nişte oameni în lume care nu înţeleg asta. Noi credem în confidenţialitate şi vom continua să muncim pentru ca serviciile avocaţilor să fie confidenţiale”, a precizat Ramon Fonseca.

Firma de avocatură a transmis printr-un comunicat trimis instituţiilor media următorul mesaj: ”Se pare că aţi avut acces neautorizat la documentele şi informaţiile furate din firma noastră, prezentându-le şi interpretându-le fără a lua în considerare contextul”.

Guvernul panamez a declarat sâmbătă că va coopera cu orice caz penal referitor la acuzaţiile şi informaţiile din scurgerea de documente Panama Papers.

Printre numele din documente se numără şi cel al lui Vladimir Putin. Panama Papers dezvăluie o reţea de împrumuturi şi afaceri ce se ridică la peste 2 miliarde de dolari, în care sunt implicaţi prietenii apropiaţi ai liderului de la Kremlin.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.