Avocatul General de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat miercuri dimineaţă că instanţa ar trebui să respingă o plângere iniţiată de Slovacia şi Ungaria împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi impuse de către Bruxelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slovacia şi Ungaria au catalogat drept ilegală schema de relocare a refugiaţilor impusă la finele anului 2015 de către Bruxelles - un program realizat tocmai pentru a ridica presiunea uriaşă de pe sistemele de primire şi înregistrare a solicitanţilor de azil din Grecia şi Italia, ţările care s-au văzut puse în calea valului migratoriu de peste Marea Mediterană.

Însă, Avocatul General al CJUE, Yves Bot, a respins argumentele prezentate de autorităţile slovace şi maghiare, precizând că schema de relocare este potrivită şi respectă legislaţia UE.

”Decizia contestată ajută automat la ridicarea unei presiuni uriaşe, care este pusă pe sistemele de primire a azilanţilor din Italia şi Grecia în urma crizei migratorii din vara anului 2015 şi... este prin urmare potrivită pentru obţinerea obiectivului pe care şi-l propune”, a argumentat Yves Bot.

Însă, guvernele eurosceptice şi naţionaliste de la Budapesta şi Varşovia au refuzat să primească vreun azilant distribuit prin schema de relocare, în vreme ce procesul a fost blocat de către Slovacia şi Cehia, care s-au plâns de ameninţări la adresa securităţii naţionale având în vedere ultimele atentate islamiste care au zguduit ţările UE.

Această reticenţă de a ajuta ţările aflate pe primul front al crizei migratorii, precum şi ţările bogate ca Germania, a generat dispute amare între Bruxelles şi statele membre ale grupului de la Vişegrad - Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria.

O decizie finală a CJUE este aşteptată după vacanţă de vară cu privire la plângerea iniţiată de Budapesta şi Bratislava, dar magistraţii urmează de obicei opinia exprimată de Avocatul General.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.