Tânărul american adept al supremaţiei albilor, Payton Gendron, care a ucis zece afro-americani într-un supermarket din Buffalo la jumătatea lunii mai, a fost acuzat miercuri de săvârşirea unei ”crime rasiste” de justiţia federală, a anunţat secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, în timpul unei călătorii în acest oraş din nordul Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, a făcut deja obiectul unor proceduri judiciare în statul New York, pentru ”terorism intern” şi ”asasinate”. El se confruntă în prezent cu un proces separat în instanţa federală şi riscă pedeapsa cu moartea.

Atacatorul ”a provocat ravagii imediate şi a insuflat frică pe termen lung” în rândul populaţiei de culoare, a denunţat Merrick Garland în timpul unei conferinţe de presă.

”În cadrul Departamentului de Justiţie considerăm că este de datoria noastră legală şi morală să combatem crimele motivate de ură”, a adăugat Garland după întâlnirea cu rudele victimelor.

Pe 14 mai, după luni de pregătire, tânărul s-a dus într-un supermarket Tops în echipament de luptă, înarmat cu o puşcă semiautomată de tip AR-15 şi o cameră care transmitea acţiunile sale în direct pe internet.

S-a plimbat prin parcare şi apoi în magazin, trăgând în clienţi şi angajaţi. A provocat moartea a zece persoane şi rănirea altor 3, aproape toate victimele fiind afro-americane.

”Motivul său a fost acela de a împiedica oamenii de culoare să ia locul celor albi (...) şi de a inspira atacuri similare”, potrivit rechizitoriului federal, care face referire la o teorie conspiraţionistă populară în rândul adepţilor supremaţiei albilor.

Pe arma sa erau inscripţionate mai multe ”insulte rasiste”, precum şi termenii ”Marea Înlocuire”, denumirea teoriei promovate de scriitorul francez Renaud Camus şi populară în cercurile de extremă dreapta, adaugă documentul.

În calculatorul său, anchetatorii au găsit proiectul unui ”manifest” scris în lunile premergătoare atacului. El îşi detalia planurile şi explica că a ales magazinul Tops din Buffalo, situat la 300 km nord de casa sa ţinând cont de numărul mare de afro-americani care locuiesc în cartier. Obiectivul său, a scris el, a fost ”să omoare cât mai mulţi oameni de culoare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.