Autorităţile turce au reţinut miercuri dimineaţă cinci presupuşi jihadişti ai Statului Islamic în legătură cu atacul armat sângeros din clubul Reina, în care 39 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 69 au fost rănite la petrecerea de Anul Nou. Se pare că suspecţii au fost vizaţi într-o operaţiune antiteroristă din metropola Izmir, situată pe malul Mării Egee, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în acest moment, autorităţile turce au reţinut 14 persoane în investigaţia cu privire la atacul armat, care a zguduit în noaptea dintre ani metropola Istanbul.

De asemenea, printre suspecţii reţinuţi se numără inclusiv doi cetăţeni străni, care au fost opriţi marţi pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Atacatorul necunoscut este căutat în continuare de autorităţile turce.

Hurriyet scria în urmă cu o zi că atacatorul armat a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic din Siria. De asemenea, tehnica utilizată de acesta în timpul atacului armat sugerează că a primit antrenament pentru lupte de stradă de la jihadiştii ISIS.

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atacul armat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă în Siria.

Anchetatorii turci se concentrează pe scenariul potrivit căruia atacatorul este originar din Asia Centrală.

Prioritatea autorităţilor turce este de a-l captura pe atacator şi de a neutraliza celula teroristă care l-a susţinut, în încercarea de a preveni repetarea unui asemenea atac armat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.