Autorităţile ruse au arestat sâmbătă după-amiază peste o sută de persoane, după ce noi proteste antiguvernamentale au avut loc în mai multe oraşe din întreaga Rusie, inclusiv în Moscova şi Sankt Petersburg, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii s-au adunat sub lozinca ”m-am săturat” pentru a cere preşedintelui Vladimir Putin să nu mai candideze pentru a patra oară la alegerile prezidenţiale din Rusia.

În Moscova, protestatarii au manifestat paşnic pe străzile metropolei. Câteva sute de persoane au protestat într-un parc situat în apropierea administraţiei prezidenţiale şi i-au prezentat preşedintelui rus scrisori pentru a-l ruga să nu participe la următoarea cursă prezidenţială din Rusia.

În Sankt Petersburg, autorităţile au arestat zeci de persoane, iar activiştii susţin că alte zeci de persoane au fost arestate la protestele din marile oraşe, inclusiv în Tula şi Kemerovo.

Vladimir Putin a evitat să anunţe până în acest moment dacă va participa la alegerile prezidenţiale din 2018. Acesta a dominat întreaga politică rusă din 1999, atunci când a devenit pentru prima dată preşedinte după Boris Elţin.

Autorităţile ruse s-au arătat îngrijorate de ultimele proteste naţionale de la finele lunii martie, care s-au dovedit cele mai ample din ultimii ani. De asemenea, predominanţa tinerilor printre protestatari contestă convingerea analiştilor că generaţia care a crescut sub mâna de fier a regimului Putin este apolitică şi descurajată de situaţia din Rusia.

Ultimele proteste s-au dovedit mult mai mici, dar au sugerat că forţele din opoziţie nu au de gând să renunţe atât de uşor.

Aceste demonstraţii au fost organizate de ”Rusia Deschisă”, o organizaţie înfiinţată de Mihail Hodorkovski, un inamic al preşedintelui Vladimir Putin.

Miercuri, procurorul-şef a interzis organizaţia lui Hodorkovski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.