Peste 5.000 de persoane au fost duse în custodia autorităţilor şi audiate după atentatele comise asupra creştinilor din Lahore, chiar în duminica Paştelui, soldate cu 72 de morţi, dintre care 30 de copii. Autorităţile pakistaneze au demarat o companie pentru combaterea terorismului din provincia Punjab, cea mai bogată regiune, pentru a opri viitoare acţiuni teroriste ale talibanilor, transmite Reuters şi Deutsche Welle.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia pakistaneză a desfăşurat raiduri în mai multe oraşe din Punjab, iar peste 5.000 de persoane au fost aduse în custodia autorităţilor imediat după deflagraţia de duminică. Doar 216 persoane au rămas în detenţie, pentru a fi supuse unor investigaţii suplimentare, a anunţat un oficial ministerial din provincia Punjab, a cărei capitală este Lahore.  

De altfel, premierul Nawaz Sharif a cerut forţelor poliţieneşti să accelereze operaţiunile împotriva militanţilor islamişti şi a promis la televiziunea naţională că toţi teroriştii vor fi eliminaţi.

”Vreau o coordonare mai proactivă între forţele de ordine şi serviciile secrete. Teroriştii ne-ai asasinat copiii - fii şi fiice - şi cu ajutorul lui Dumnezeu îi vom elimina pe toţi”, a precizat Sharif.

Premierul i-a avertizat pe talibani să nu mai folosească Islamul pentru a-şi justifica actele de violenţă comise într-o ţară preponderent musulmană. De altfel, din cele 72 de victime ale atentatului din duminica Paştelui, doar 14 persoane au fost identificate ca provenind din familii creştine, în deflagraţie au fost ucişi 54 de musulmani, iar restul victimelor nu au fost identificate.

Autorităţile au refuzat să comenteze numărul suspecţilor arestaţi care au legături cu grupările teroriste, comunicând doar numărul celor arestaţi în Punjab după atentate.

Pakistan trece printr-un conflict îndelungat cu insurgenţa talibană, mai ales în provinciile de la graniţa afgană. De altfel, în iunie 2014 autorităţile pakistaneze au lansat o ofensivă împotriva militanţilor islamişti din regiunea tribală Warizistanul de Nord, de la graniţa cu Afganistanul, în care au fost ucişi peste 3.000 de talibani. În decembrie 2014, talibanii au răspuns cu un atac armat asupra unei şcoli militare din Peshawar, unde au pierit 132 de pelevi.

De altfel, premierul Sharif este în conflict nu doar cu grupările talibane, radical islamiste, dar şi cu partidele islamiste, care îl critică adesea pentru poziţia sa pro-occidentală. Nawaz Sharif a mers atât de departe încât să recunoască sărbătorile minorităţilor religioase, cum ar fi Paştele pentru creştini şi festivalul Holi al hinduşilor, ceea ce a stârnit proteste în rândul politicienilor islamişti ultra-conservatori.

Cel puţin 72 de persoane au murit, dintre care 30 de copii, iar alte 340 au fost rănite în atentatul de duminică din oraşul pakistanez Lahore, după ce un kamikaze s-a aruncat în aer în parcarea unui parc de distracţii. 

Guvernul pakistanez a decretat trei zile de doliu naţional, iar şcolile, magazinele şi birourile guvernamentare din Lahore sunt închise luni.

Atentatul, cel mai mortal de la masacrarea celor 134 de elevi ai şcolii militare din Peshawar, în urmă cu mai bine de un an, a fost revendicat de talibanii Jamaat-ul Ahrar, care au jurat loialitate Statului Islamic. Însă, autorităţile de la Islamabad au promis o campanie de combatere a terorismului alimentat de grupările de talibani retrase în zonele montane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.