Forţele aeriene neozeelandeze au continuat marţi operaţiunile de evacuare a persoanelor rămase blocate în localitatea Kaikoura, care a rămas izolată de restul insulei sudice ca urmare a alunecărilor de teren provocate de seism şi de valurile tsunami. Un seism cu magnitudinea de 7,8 a lovit duminică la miezul nopţii coasta estică a Noii Zeelande, fiind urmat de peste o mie de replici, care au avut epicentrul şi în apropiere de Kaikoura, scrie DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru elicoptere au început de dimineaţă evacuarea oamenilor din Kaikoura. Cutremurul iniţial a provocat daune uriaşe la structura de rezistenţă a autostrăzii din apropierea localităţii şi a distrus mai multe căi ferate din apropierea oraşului turistic.

Autorităţile neozeelande au anunţat că peste 1.000 de turişti sunt blocaţi în Kaikoura. De asemenea, alimentarea cu electricitate se opreşte periodic, iar rezervele de combustibil sunt limitate, în vreme ce rezerva de apă a oraşului se va termina în următoarele trei zile.

Ministrul Apărării, Gerry Brownlee, a anunţat că autorităţile neozeelandeze au acceptat oferte de ajutor venite din partea militarilor din Statele Unite şi Japonia.

”În funcţie de condiţiile meteorologice, scopul pentru ziua de astăzi este să evacuăm până la 140 de persoane, iar prioritatea noastră absolută este Kaikoura. Printre persoanele evacuate se numără turişti, a căror planuri de vacanţă au fost distruse”, a declarat Brownlee.

De asemenea, nava HMNZS Cantebury va livra miercuri apă, alimente şi toalete chimice în Kaikoura. Locuitorii rămaşi blocaţi în oraş vor fi evacuaţi cu ajutorul navei militare.

Marina SUA a oferit autorităţilor neozeelandeze posibilitatea de a utiliza cele două elicoptere de pe distrugătorul USS Sampson.

Noua Zeelandă a fost zguduită de peste 1.000 de replici de la seismul iniţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.