Autorităţile israeliene au eliminat în timpul nopţii întreaga infrastructură de securitate instalată în ultima lună pe Esplanada Moscheilor, după mai bine de o săptămână de condamnări internaţionale şi proteste violente din partea credincioşilor palestinieni, care au refuzat să treacă prin detectoarele de metale pentru a se ruga în moscheea al-Aqsa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Netanyahu eliminase deja detectoarele de metale, instalate la intrările pentru musulmani în complexul al-Aqsa, după ce trei atacatori arabo-israelieni au împuşcat mortal doi poliţişti israelieni într-un atac armat de pe 14 iulie. Decizia de eliminare a măsurilor de securitate pune capăt protestelor palestiniene, care s-au terminat adeseori în violenţe pe străzile din Oraşul Vechi al Ierusalimului.

După eliminarea detectoarelor de metale, liderii palestinieni i-au îndemnat pe credincioşi să-şi continue boicotul până la eliminarea tunicheţilor şi a camerelor de supraveghere instalate în ultima săptămână de autorităţile israeliene şi care reprezintă o schimbare periculoasă a status-quo-ului pe Esplanada Moscheilor.

De asemenea, liderii palestinieni au promis o nouă zi de proteste violente pentru vineri în Ierusalimul de Est.

Patru palestinieni au fost ucişi de forţele de securitate israeliene în ultima săptămână de proteste violente, iar un atacator palestinian a înjunghiat mortal trei israelieni într-o colonie din Cisiordania.

Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat la calm, precizând că există un risc ridicat pentru o explozie de violenţe în Ierusalimul de Est.

Tensiunile cu privire la Esplanada Moscheilor au dus în trecut la perioade lungi de nelinişte, inclusiv la cea de-a doua revoltă palestianină cunoscută sub numele de Intifada de la al-Aqsa, care a dus la moartea a 1.073 de cetăţeni israelieni, 66 de cetăţeni străini şi 6.349 de palestinieni în perioada 2000-2004.

”Sunt îngrijorat în special de riscul potenţial al escaladării violenţelor şi cer tuturor liderilor politici, religioşi şi comunitari să se abţină de la acţiuni sau o retorică provocaroare, solicit reţinere din partea Israelului”, a declarat Guterres.

Muncitorii israelieni au eliminat în timpul nopţii tunicheţii, barierele şi camerele de supraveghere de pe Esplanada Moscheilor.

De asemenea, credincioşii palestinieni s-au adunat de la primele ore ale dimineţii pentru a sărbătorii o adevărată victorie în Ierusalimul de Est.

Liderii musulami i-au îndemnat pe credincioşi să se întoarcă în moscheea al-Aqsa, punând capăt unui boicot de două săptămâni în care palestinienii s-au rugat în semn de protest pe străzile înguste din Oraşul Vechi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.