Autorităţile haitiene au anunţat vineri după-amiază că până la 478 de persoane şi-au pierdut viaţa până în acest moment ca urmare a distrugerilor aduse de puternicul uragan Matthew. Bilanţul victimelor haitiene a explodat în ultimele ore, după ce furtuna tropicală violentă a devastat satele izolate din cea mai săracă naţiune a Caraibelor, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele cu privire la numărul victimelor haitiene sunt contradictorii, după ce autorităţile locale au primit în urmă cu doar câteva ore primele informaţii despre persoanele care şi-au pierdut viaţa în provinciile izolate de furtuna tropicală. Între timp, agenţia haitiană de protecţie civilă estimează numărul victimelor la doar 271 persoane.

Câteva zeci de persoane au fost ucise doar în localitatea litorală Les Anglais. În vreme ce, în interiorul statului insular bilanţul victimelor a ajuns la 90 de persoane.

Impactul dezastrului natural s-a simţit cel mai puternic în regiunile izolate, dar intens populate, care sunt situate departe de metropola Port-au-Prince.

”Nu mai avem absolut nimic pentru a supravieţui, toate recoltele noastre au fost distruse, toate fructele au dispărut. Nu am nicio idee cum vom rezolva această problemă”, a declarat viceprimarul localităţii Chantal, Marc Soniel Noel.

 

Uraganul Matthew este cea mai puternică furtună tropicală care a lovit statul central-american în ultimii nouă ani, iar acum se îndreaptă cu forţa unui uragan de categoria patru spre coastele statului american Florida.

În vreme ce majoritatea victimelor au fost înregistrate în Haiti, alte patru persoane şi-au pierdut viaţa în timpul weekend-ului în Republica Dominicană, care împarte insula Hispaniola.

Distrugerile lăsate în urmă de uragan, au forţat autorităţile haitiene să amâne alegerile prezidenţiale, care erau programate să aibă loc în această duminică.

Multe persoane au fost ucise de arborii prăbuşiţi peste locuinţe sau autoturisme, precum şi de viiturile puternice aduse de uragan.

De asemenea, cele mai multe victime au fost înregistrate în localităţile şi satele de pescari de pe partea estică a peninsulei Tiburon, situată în sud-vestul Haiti. 

Uraganul Matthew a lovit în plin peninsula haitiană, cunoscută pentru plajele cu nisip alb şi văile adânci.

Localitatea Les Anglais a fost prima lovită de furtuna tropicală, iar autorităţile naţionale au pierdut contactul cu aceasta. Primarul Les Anglais a declarat că oamenii panicaţi îşi părăseau casele cu doar câteva minute înainte ca uraganul să lovească, după ce nivelul oceanului a crescut remarcabil, ajungând să inunde oraşul.

Doar câţiva kilometri mai la sud, până la 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în satul Port-a-Piement, iar alte 24 de persoane au fost ucise de violentul uragan în Roche-a-Bateau.

Bilanţul anterior arăta că doar 283 de persoane au fost ucise de uragan în Haiti.

Ţara central-americană este extrem de vulnerabilă în faţa dezastrelor naturale, din cauza sărăciei, a unui executiv lipsit de putere şi a condiţiilor precare în care locuiesc cei mai mulţi cetăţeni.

Între timp, furtuna tropicală a lovit în plin coastele estice ale statului american Florida, iar până la 300.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în urma prăbuşiri sistemului de alimentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.