Autorităţile germane au anunţat luni după-amiază că a existat o motivaţie islamistă în spatele atacului cu cuţit din Hamburg. O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte şase au fost rănite, dintre care una este în stare gravă, după ce solicitantul de azil palestinian Ahmad A a atacat persoane la întâmplare cu un cuţit într-un supermarket localitatea Hamburg, transmite The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ahmad A (26 de ani) a recunoscut în faţa anchetatorilor că voia să devină ”terorist”, dar anchetatorii cred că acesta ar putea să aibă probleme psihice. Nicio grupare nu a revendicat până în acest moment atacul din nordul Germaniei.

De asemenea, nu există nicio dovadă că atacatorul palestinian a luat legătura cu vreo grupare jihadistă din Orientul Mijlociu.

Martorii susţin că solicitantul de azil a ţipat ”allahu akbar” în timp ce a fugit într-un supermarket şi a început să înjunghie la întâmplare oameni. Pentru mulţi, acest atac a părut să fie mai degrabă spontan, decât planificat, întrucât cuţitul folosit în atac a fost luat de pe un raft al supermarketului de către Ahmad A.

În urmă cu un an, atacatorul palestinian a fost anchetat drept un potenţial islamist extremist în Germania.

Însă, autorităţile germane au concluzionat că acesta suferea de probleme psihologice şi i-au recomandat un tratament psihologic, de care nu a beneficiat niciodată Ahmad A.

Situaţia atacatorului palestianian este foarte neobişnuită. Deşi solicitarea sa de azil avea puţine şanse să fie acceptată, acesta era extrem de cooperativ şi entuziasmat de posibilitatea de a se întoarce în Fâşia Gaza.

De asemenea, angajaţii departamentului guvernamental care se ocupau cu gestionarea cazului său şi-au exprimat simpatia faţă de Ahmad A.

Angajaţii guvernamentali l-au descris drept extrem de prietenos pe atacatorul palestianian, care nu a încercat în niciun moment să-şi ascundă identitatea, deşi cetăţenia palestiniană nu-i dădea prea multe şanse pentru a obţine statutul de azilant în Germania.

De asemenea, acesta a recunoscut că ar avea legături cu Fatah - formaţiunea de guvernământ din Cisiordania - care puteau să-i cauzeze probleme cu Hamas - care guvernează în Fâşia Gaza.

Fatah nu este considerată o formaţiune islamistă, deşi este implicată în violenţele din Israel.

În ultima săptămână, solicitantul de azil a trezit noi suspiciuni, după ce a devenit brusc extra-religios, deşi autorităţile hotărâseră deja că nu reprezintă un pericol public în Germania.

Anchetatorii cred că Ahmad A s-a radicalizat, după ce a stat la un adăpost pentru refugiaţi din Hamburg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.