Poliţia din Paris a interzis sâmbătă un miting planificat împotriva violenţei forţelor de ordine, la o săptămână după ce Franţa a fost zguduită de revolte declanşate de uciderea unui adolescent într-o suburbie a capitalei franceze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al departamentului de poliţie din Paris a declarat că demonstraţia planificată în Place de la Republique a fost interzisă din cauza riscurilor pentru ordinea publică, invocând un "context de tensiuni" după recentele tulburări de stradă din Franţa.

Poliţia franceză a fost din nou sub tirul criticilor în urma împuşcării lui Nahel M., la 27 iunie, de către un ofiţer de poliţie în timpul unui control în trafic. Adolescentul, cu origini marocane şi algeriene, conducea o maşină sport fără permis. Poliţistul despre care procurorii au declarat că a recunoscut că a tras un foc letal asupra lui Nahel este cercetat oficial pentru omor. Avocatul său a declarat că agentul a ţintit spre piciorul şoferului, dar a fost lovit când maşina a plecat, ceea ce l-a determinat să tragă spre pieptul acestuia, neavând intenţia de a-l ucide pe adolescent.

Politicieni, inclusiv preşedintele Emmanuel Macron, şi autorităţile franceze au negat că ar exista un rasism instituţional în cadrul agenţiilor de aplicare a legii din ţară. Dar, de la împuşcarea lui Nahel, aceştia au fost supuşi la presiuni din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului pentru a răspunde acuzaţiilor de comportament rasist din partea poliţiei şi pentru a clarifica întrebările în ceea ce priveşte recrutarea şi formarea forţelor de ordine.

Protestul de sâmbătă fusese convocat de familia lui Adama Traore, un francez de culoare care a murit în custodia poliţiei în circumstanţe similare cu uciderea lui George Floyd în Statele Unite. Demonstraţia împotriva presupuselor violenţe poliţieneşti şi a discriminării rasiale a fost planificată iniţial ca un marş în Beaumont-sur-Oise, o altă suburbie a Parisului, unde Traore a murit în 2016. Dar aceasta fusese deja interzisă de prefectul local, care de asemenea a invocat un risc ridicat pentru ordinea şi securitatea publică, la doar câteva zile după ce Franţa a fost zguduită de revolte la nivel naţional. Interdicţia a fost menţinută vineri în justiţie, ceea ce a dus la un apel pentru o adunare, în schimb, în centrul Parisului. Lideri de stânga, inclusiv şefa grupului parlamentar LFI, Mathilde Panot, au declarat că se vor alătura mitingului.

Încă nu se ştie dacă organizatorii vor contesta şi noua interdicţie din partea autorităţilor pariziene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.