Autorităţile franceze caută în continuare posibili complici ai atacatorului de pe Champs-Elysees, dar se concentrează şi asupra trecutului criminal al presupusului islamist, care şi-a petrecut zece ani în spatele gratiilor pentru un atac asupra a doi poliţişti îmbrăcaţi în civil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Karim Cheurfi (39 de ani) a deschis focul joi noaptea asupra unei dube a poliţiştilor parcată pe bulevardul Champs-Elysees.

Un poliţist şi-a pierdut viaţa, în vreme ce alţi doi au fost răniţi în atacul armat din centrul Parisului. Atacatorul înarmat a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine de pe Champs-Elysees.

Potrivit anchetatorilor francezi, atacatorul locuia împreună cu mama sa într-un apartament din suburbia pariziană Chelles.

Autorităţile au descoperit lângă corpul atacatorului un bilet în care era apărat Statul Islamic şi cred că suspectul a deschis focul tocmai în speranţa că va fi ucis de poliţiştii din Paris.

De asemenea, poliţiştii au găsit o puşcă ce foloseşte aer comprimat şi mai multe arme albe în maşina lui Karim Cheufi, iar trei rude ale sale au fost reţinute în urma unei percheziţii în suburbia Chelles.

Cheurfi a executat zece ani în spatele gratiilor după ce în 2001 a deschis focul spre doi poliţişti îmbrăcaţi în civil, care încercau să-l aresteze după ce a furat o maşină. De asemenea, atacatorul a împuşcat şi rănit un gardian atunci când era închis într-un penitenciar din Franţa.

Eliberat condiţionat în urmă cu doi ani, atacatorul a fost arestat din nou în februarie, după ce a ameninţat că va ucide ofiţeri de poliţie. Însă, anchetatorii au fost nevoiţi să-l elibereze după ce nu au adunat destule probe împotriva sa.

Un al doilea suspect a fost identificat drept Toussouf El Osri, iar serviciile de securitate belgiene i-au informat pe francezi înainte de atac că acesta este ”un individ extrem de periculos în drum spre Franţa”.

Însă, bărbatul s-a predat imediat autorităţilor belgiene la o secţie de poliţie din Anvers, iar anchetatorii francezi nu sunt siguri dacă acesta are vreo legătură cu Karin Cheurfi.

Iniţial, Statul Islamic l-a identificat greşit pe atacatorul parizian drept un luptător străin pe nume Abu Youssif Belgianul.

”Nu înţelegem de ce Statul Islamic a identificat persoana greşită. Ceea ce este clar este că ISIS plănuia ceva”, a declarat o sursă a poliţiei din Franţa.

Franţa se află în stare de urgenţă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste în ultimii doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.