Autorităţile din Grecia au început joi să mute miile de refugiaţi blocaţi în portul Pireu, unde au izbucnit recent conflicte între refugiaţii sirieni şi cei afgani, spre alte oraşe din ţară, după ce aceştia şi-au petrecut câteva săptămâni fără un acoperiş deasupra capului, iar tensiunile au degenerat în adevărate bătăi din cauza telefoanelor mobile şi a hranei distribuite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până la ora 10.00, patru autobuze pline cu migranţi au părăsit portul Pireu pentru oraşul Kyllini, aflat la 280 de kilometri de Atena, unde un fost complex turistic a fost pregătit pentru acomodarea celor veniţi pe mare.

Familiile de migranţi au început să se adune pe cheile portului Pireu, de unde vor pleca alte autobuze spre oraşele Ioannina şI Larissa, din nord-vestul teritoriului elen.

Mii de migranţi din Pireu au evitat să părăsească portul, temându-se că vor fi mutaţi prea departe de graniţa eleno-macedoneană în cazul în care aceasta se va redeschide pentru câteva zile.

”Cred că primul grup plecat spre Kyllini va transmite mesajul şi celor din port cu privire la condiţiile decente de trai. Astfel nu vom avea o problemă cu privire la mutarea celor din Pireu”, a precizat un purtător de cuvânt al executivului.

Cel puţin 51.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia, după ce statele de pe ruta balcanică şi-au închis graniţele pentru a gestiona criza migranţilor.

Aproape 6.000 de migranţi sirieni, irakieni şi afgani sunt blocaţi în portul Pireu, aflat la doar 12 kilometri de Atena, după ce au ajuns de pe insulele elene însă nu au putuit pleca mai departe spre frontiera macedoniană.

Acordul UE-Turcia prevede că migranţii ajunşi în Grecia după 20 martie vor fi ţinuţi în tabere de primire şi riscă să fie returnaţi autorităţilor turce dacă nu au documentele în ordine şi nu sunt sirieni.

Tensiunile din portul Pireu, unde migranţii dorm în corturi sau pe pături şi nu au acces la condiţii sanitare decente, s-au transformat în conflicte violente. Ferestrele au fost sparte şi opt oameni au fost răniţi în conflictul dintre migranţii sirieni şi cei afgani de miercuri noaptea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.