Autorităţile din Turcia i-au evacuat forţat, din trei moschei, pe adepţii unei personalităţi islamice, în sudul ţării, afirmând că adunările lor religioase sunt o provocare faţă de restricţiile impuse din cauza Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile transmise de la faţa locului au arătat cum poliţie evacuează duminică un grup de oameni dintr-o moschee din provincia Gaziantep, în timp ce un credincios striga: ”Citim din Coran”. Un poliţist a fost văzut folosind un spray cu piper.

Turcia a impus o carantină totală până la jumătatea lunii mai, pentru reducerea ratelor de infectare cu Covid-19, care au crescut în ultimele săptămâni.

Rugăciunile în moschei nu sunt interzise, dar autorităţile din Gaziantep au spus că grupurile încercau să se încuie în moschei pentru ultimele  zile ale Ramadanului, fără să aibă aprobare.

Guvernatorul provinciei Gaziantep a spus luni că cei 76 de oameni care au intrat în trei moschei erau investigaţi anterior pentru terorism.

Poliţia i-a reţinut pe oamenii respectivi după ce s-au implicat în acţiuni de nesupunere civică şi au începu să înjure. Împotriva lor au fost deschise acţiuni în justiţie pentru ameninţări, insulte şi pentru încălcarea carantinei.

”Oamenii implicaţi în aceste provocări sunt adepţii liderului religios Alparslan Kuytul, care a fost investigat de nenumărate ori pentru acuzaţii de terorism, iar scopul lor nu este rugăciunea şi nesupunerea civică”, a anunţat biroul guvernatorului.

Kuytul, care a fosst arestat în 2018 şi judecat pentru acuzaţii legate de terorism, a fost achitat anul trecut. El a scris pe Twitter că membrii grupului său au dorit doar să se roage şi nu au fost implicaţi în provocări.

Biroul guvernatorului a anunţat că poliţistul care a folosit un spray cu piper în interiorul unei moschei a fost suspendat.

Turcia a impus carantină pentru pwrioada 29 aprilie-17 mai.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.